Pages

Tuesday, February 07, 2012

Sollu alaika ya Rasulullah- Jaulah tempat bersejarah

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Muhammad s. a. w, pemimpin terulung dan pendidik teragung. Bersempena ulang tahun kelahiran baginda s.a.w, saya bersama suami dan anak-anak berkunjung ke masjid Tengkera, Melaka. Tujuan utama untuk berziarah dan beriktiqaf. Jaulah ke destinasi pertama ini memerlukan kami menginap di rumah persinggahan sementara di Durian Tunggal pada malamnya.

Sejarah Masjid Tengkera:

Masjid Tengkera merupakan sebuah masjid yang terletak di Tengkera dalam daerah Melaka Tengah, Melaka. Dibina pada tahun 1728 dan merupakan masjid bersejarah kerana dibina pada zaman pemerintahan Belanda. Masjid ini juga adalah masjid yang kedua tertua di Malaysia selepas Masjid kampung Hulu di Melaka.

Masjid ini mempunyai keunikan senibina dan reka bentuk lantaran membuktikan Islam telah bertapak di Melaka sejak 600 tahun yang lalu. Pada asalnya, masjid ini diperbuat daripada kayu dengan atapnya daripada daun nipah dan tiangnya daripada kayu berlian atau ulin yang diimport dari Kalimantan, Indonesia. Masjid ini telah diperbaharui dua kali pada tahun 1890 dan 1910.

Pada jam 12.30 tengah hari, meneruskan perjalanan menuju ke Masjid Kampung Hulu, Melaka dan solat zuhur sebelum menuju ke rumah penginapan di Durian Tunggal, Melaka.
Disamping itu, kami turut ke Pulau Besar, menziarahi maqam Sultanul Arifin. Dari jeti Anjung Batu untuk sampai ke Pulau Besar, perkhidmatan feri dan bot disediakan. Kami memilih feri memandangkan anak-anak masih kecil, justeru faktor keselamatan harus diambil kira. Sampai sahaja di jeti, para penumpang boleh sahaja memilih samaada mahu berjalan kaki menuju ke Pulau Besar atau menggunakan perkhidmatan van yang disediakan. Oleh kerana cuaca panas, ketika itu sekitar jam 12.30 tengah hari, tentunya kami memilih perkhidmatan van dan yang unik, van-van yang membawa penumpang ke Pulau Besar bergerak mengundur oleh kerana jalan di jeti tersebut sehala (muat sebuah van sahaja). Makan tengah hari di sana, solat seterusnya menziarahi maqam. Usai menziarahi maqam, kami memilih berjalan kaki (400 meter) sambil mengendong anak menuju ke jeti Pulau Besar untuk pulang ke penginapan kedua Alisya Homstay, jalan Semabok berhampiran Bandar Hilir, Melaka.

Saya akhiri catatan jaulah ini dengan ucapan selamat membaca, tiba masa untuk pulang ke Seremban. Jumpa kembali di lain entri.


+ Catatan ini perlu disiapkan di sini oleh kerana apabila tiba di rumah saya tidak dapat online kerana masalah internet yang tidak dapat dielakkan. Justeru ada foto-foto yang belum sempat di edit dan terus saya muat naik daripada kamera yang bersaiz foto 8mp. Foto-foto akan di edit jika ada masa terluang di tempat kerja.