Pages

Sunday, August 24, 2008

Esok Sekolah

Musim cuti sekolah panjang adalah masa yang sesuai untuk saya berkarya. Itulah hari yang ditunggu-tunggu. Jika persekolahan bermula, saya jarang-jarang dapat berkarya kerana sibuk dengan pelbagai tugasan dan aktiviti. Apabila pulang ke rumah, badan rasa letih yang teramat sangat. Mata juga terasa penat dan tidak mampu bertahan lama. Justeru, hari-hari persekolahan memang saya tidak ada kesempatan untuk berkarya setelah pulang ke rumah. Alhamdulillah, saya berjaya menyiapkan sebuah cerpen pada musim cuti ini. Beberapa buah cerpen yang lain masih belum siap sepenuhnya. Saya perlu mencari waktu yang sesuai untuk menyudahkannya. Esok, persekolahan bermula kembali dan kehidupan saya akan berubah, tidak sama seperti hari-hari cuti.

Monday, August 18, 2008

Gambaran Tentang Orang Melayu

Inilah yang digambarkan oleh Sir Frank Swettenham terhadap orang Melayu dalam buku karangannya "Malay Sketches (1895)".


MELAYU adalah yang lemah lembut, baik hati dan mudah digauli. Tidak kenal erti takut , sangat berhati-hati dan berasa sangsi kepada orang yang tidak dikenali, namun tidak menzahirkan perasaan itu. Mempunyai semangat juang dan lebih dipercayai dalam melaksanakan tanggungjawab. Suka meminjam wang tetapi sukar membayarnya kembali. Seorang yang bijak berbicara, gemar berpantun, bermadah dan suka berjenaka. Sentiasa ingin mengambil tahu hal-hal jiran mereka dan gemarkan gossip. Seorang yang konservatif dan bangga dengan bangsanya. Berpegang teguh kepada adat resam dan secara tradisi taat kepada raja dan menghormati pemimpin yang dipilih secara sah. Selalunya sukar untuk menerima pembaharuan dan menolaknya jika diperkenalkan secara tergesa-gesa, namun jika diberi masa untuk mengkajinya dan tidak dipaksa, dia sanggup memilih kebaikanya. Jika dibandingkan, agak malas dan tidak ada aturan kerja yang rapi. Tidak berpegang kepada ketetapan masa walaupun pada waktu makan dan menganggap masa adalah sesuatu yang kurang penting.

+ Dapatkah kita menerima gambaran ini?

Sunday, August 03, 2008

MARI BERKARYA UNTUK TUNAS CIPTA

Tunas Cipta majalah sastera untuk remaja terbitan baru Dewan Bahasa dan Pustaka,yang berkonsepkan karya kreatif akan diterbitkan sebagai wadah bagi penulis- penulis baru tanah air berkarya. Sidang Editor majalah Tunas Cipta mempelawa penulis-penulis baru/remaja untuk menghantar karya cerpen, puisi (lama dan baru) drama/ teater, rencana sastera, dan aktiviti sastera remaja kepada:

Puan Padilah Haji Ali (Ketua Editor)(padilah@dbp.gov.my)

Puan Noraini Abd. Hamid (Editor)(noraini3@dbp.gov.my)

Puan Nazira Mohd Noor (Penolong Editor)(nazira@dbp.gov.my)


+ Berita ini disalin dari laman web DBP

Saturday, August 02, 2008

SN S.OTHMAN KELANTAN DALAM KENANGAN


Allahyarham S. Othman Kelantan, Sasterawan Negara ke-9 pulang ke rahmatullah pada 30 Julai yang lalu. Kesempatan yang sekejap saya manfaatkan untuk menulis di entri ini. Saya percaya, ramai yang tidak tahu akan berita ini terutamanya muda-mudi masa kini. Barangkali ada juga yang tidak kenal akan diri beliau. Adakah anda pernah menonton filem Jogho? Filem tersebut telah diangkat ke layar perak oleh pengarah tersohor U-Wei Haji Shaari diadaptasikan dari novel Juara karya SN S. Othman Kelantan (1976).


Serba sedikit tentang Biodata Sasterawan Negara S. Othman Kelantan.

- Dilahirkan pada 13 November 1939 di Kelantan Darul Naim.

- Mula menulis pada tahun 1953.

- Telah menghasilkan sebanyak 175 buah cerpen sehingga Disember 2000.

- Antara novel beliau yang terkenal; Angin Timur Laut (1969), Juara (1976), Wajah Seorang Wanita (1990) dan Nagogho Astana (1997).

- Memperolehi Ijazah Sarjana Sastera dari Universiti Sains Malaysia (USM) pada 1983 dan Ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1995.

- Dianugerahkan S.E.A Write Award pada tahun 1990.
Semoga Allah s.w.t mencucuri rahmat ke atas roh beliau.