Pages

Friday, October 12, 2007

Salam Aidilfitri
Saya ditimpa kemalangan jalan raya pada jam 1.45 petang semalam bersama ibu dan adik perempuan. Kereta saya dilanggar dari arah yang bertentangan. Melihat keadaan kereta yang remuk teruk dengan tayar yang meletup dan pecah, semua menyangka saya, ibu dan adik sudah berada dalam keadaan kritikal. Alhamdulillah, kami tidak mengalami sebarang kecederaan. Syukur, Allah selamatkan kami.

+ Berhati-hati di jalan raya. Jangan kerana diri sendiri orang lain menjadi mangsa.

+ Sudah takdir Allah, meskipun saya mengelak tetapi terjadi juga. Pemandu yang melanggar kereta saya, cuba melarikan diri. Tetapi Allah Maha Adil, percubaan lelaki tersebut melarikan diri bersama keretanya tidak berjaya. Saya bersyukur kepada Allah kerana diberi kewarasan berfikir untuk mengawal kenderaan. Jika tidak, bagaimanakah keadaan saya ketika itu?

+ Salam Aidilfitri. Maaf zahir dan batin.


Sabda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam:Maksudnya: "Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan, kemudian diikuti dengan puasa enam hari bulan Syawal, itulah puasa sepanjang masa".
(Hadis riwayat Muslim)


Maksudnya: "Berpuasa sebulan (disamakan) dengan sepuluh bulan puasa, dan berpuasa enam hari selepasnya (disamakan ) dengan dua bulan puasa, maka kedua-duanya itu (jika dicampurkan) genap setahun."

No comments: