Pages

Thursday, October 09, 2008

Cerita Raya

Alhamdulillah, Syawal kali ini disambut dengan ceria dan penuh kesyukuran. Tahun lepas, kami sekeluarga berdukacita kerana dua hari sebelum Idulfitri saya, adik dan ibu ditimpa kemalangan. Pada hari raya kedua pula dua orang adik lelaki terlibat dengan kemalangan juga. Syawal yang kami sambut merakam memori yang sukar dilupakan. Tahun ini, kami menyambut Syawal dengan kadar yang sederhana namun penuh makna. Kuih-muih dipelbagaikan hasil tangan sendiri. Ketupat, rendang dan lemang juga seperti tahun-tahun sebelumnya adalah hidangan wajib di pagi raya. Bila Syawal menjelma saya adalah orang kedua yang sangat sibuk selain daripada emak. Oleh kerana saya ini anak sulung, maka sayalah yang menguruskan segala hal daripada bab-bab menghias rumah hinggalah kepada hal masak-memasak. Dalam banyak-banyak hal juga emak lebih senang meminta pendapat saya. Pendek kata saya menjadi tempat rujukan adik-adik dan keluarga dalam banyak perkara. Syukur, sebagai anak dan juga isteri saya diberi kekuatan melaksanakan tanggungjawab mengurus keluarga dengan baik.

Seperkara tentang sambutan Syawal yang sangat menyeronokkan adalah amalan bertakbir dari rumah ke rumah pada malam hari raya yang menjadi tradisi turun-temurun di kampung kami. Selepas solat Isyak, jemaah masjid akan bertandang dari satu rumah ke satu rumah melaksanakan takbir raya. Selesai bertakbir mereka akan dijamu makanan dan minuman yang disediakan oleh tuan rumah. Kemudian barulah mereka menuju ke rumah-rumah yang seterusnya. Amalan ini bukan sekadar dapat mengeratkan ukhuwwah dan silaturrahim malah mampu menjadikan kita hamba yang tahu memanfaatkan masa dan hari kemenangan umat Islam dengan amalan yang baik dan memuji serta mengagungkan Allah S.W.T.

Pada malam tersebut, saya berjaga hingga lewat 2.00 pagi kerana menunggu kepulangan suami yang menyertai rombongan takbir tersebut. Pagi Syawalnya, kami beramai-ramai ke masjid menunaikan solat sunat Idulfitri, kemudian beramai-ramai ke kubur bertahlil dan berdoa untuk kaum keluarga yang telah pulang ke Rahmatullah. Berziarah kubur bukan amalan yang diwajibkan, namun sebagai peringatan kepada mereka yang masih hidup agar menginsafi diri dan sentiasa mengingati kematian. Bagi keluarga saya, berziarah kubur adalah amalan tradisi kami sejak dahulu.

Sekitar jam 11.30 pagi baru kami pulang ke rumah menghidangkan juadah disamping bergambar beramai-ramai. Kebiasaan pada hari raya kami tidak akan biarkan rumah tidak ditunggu. Jika hendak berhari raya ke rumah sanak-saudara kami tidak akan beraya beramai-ramai. Sebaliknya kami ada jadual tertentu. Hal ini kerana kami tidak mahu menghampakan sanak-saudara dan rakan-taulan yang datang berziarah dari jauh. Mereka tidak akan menelefon atau memaklumkan untuk datang seperti kebanyakan orang yang berbuat begitu. Justeru, rumah kami akan diserbu pada bila-bila masa sahaja tidak kira siang atau malam.

Hari raya ketiga seawal pagi saya dan suami pulang ke Alor Star, Kedah. Sampai di daerah Yan, kami singah beraya di rumah saudara-mara. Sikitar jam 6.30 petang baru kami tiba di Alor Star. Usai solat Isyak pula saya, suami, bapa mentua, kakak ipar dan anak-anak buah bertandang ke rumah saudara sebelah bapa mentua atas jemputan kenduri arwah.

Sabtu sebelah petang, kami ke Kodiang (rumah Ummi Hani Abu Hassan). Setiap kali pulang ke Kedah, memang kami akan menziarahi ummu sekeluarga dan setiap kali itu jugalah ummu akan mengabadikan kenangan bersama kami dengan bergambar sekeping dua. Namun, kami sering terlupa membawa kamera apabila pulang ke Kedah. Justeru, kenangan-kenangan indah hanya dapat kami rakamkan dalam kotak ingatan sahaja.

Sehari sebelum pulang, pada petangnya suami membawa saya bersiar-siar di kawasan sawah padi menggunakan motosikal. Itulah pertama kali kami bersiar-siar menggunakan motosikal. Suasana yang sangat romantis, ditemani bangau-bangau yang berterbangan dengan indah pelangi berpasangan yang muncul di kaki langit, seperti cerita orang-orang zaman 60-an. Kebiasaan kami ke mana-mana menggunakan kereta. Jika hendak bermotosikal di kampung saya serasa tidak sesuai kerana tiada pemandangan sawah padi seperti di Kedah. Hendak ronda-ronda keliling kampung pun hanya kelihatan pokok-pokok kelapa yang tinggi mencakar langit.

Selasa pagi, kami pulang ke Negeri Sembilan dengan selamat. Semalam saya kembali menjalankan tugas di sekolah. Terima kasih kepada guru besar yang mengizinkan saya bercuti pada Isnin dan Selasa.

Esok, ada jamuan Idulfitri di sekolah bersama pegawai-pegawai PPDJJ. Minggu depan pelajar akan mula menduduki ujian akhir tahun. Saya hanya mampu tersenyum kerana soalan-soalan ujian telah dibereskan menjelang Syawal tempoh hari.

1 comment:

Serunai Faqir aka SF said...

fuhhh banyak kuih raya tu sal ... hehehe, bilalah abg ngah nak rasa kuih awak tu sal ... selamat hari rayaaaa ... hehehe