Pages

Wednesday, September 23, 2009

Biarlah bersopan

Semalam ada seseorang yang tidak saya kenali menghubungi. Pendek kata nombor telefonnya tiada dalam simpanan saya. Saya tidak jawab panggilan tersebut. Minta maaflah, jika nombor tiada dalam simpanan memang saya tidak akan layan. Barangkali dia tidak puas hati, lalu mengirim sms. Begini yang tertera di skrin telefon bimbit:

"Hai!"

Saya tidak balas pun sms tersebut. Bagi saya, pengirim ini tentu belum matang atau barangkali seseorang yang tidak beretika dalam pergaulan. Dia tidak puas hati juga lalu mengirim sms kedua.

"Huhuhu!"

Hem, memang sahlah pengirim ini budak yang tidak cukup umur.
Petang ini ada panggilan daripada nombor yang sama tertera di skrin telefon bimbit saya. Seperti biasa saya tidak hiraukan. Selang beberapa minit saya terima lagi sms yang berbunyi begini:

"Boleh berkenalan?"

Alahai! Siapalah manusia yang tidak matang ini. Bukan sekali insiden sebegini berlaku. Malah, beberapa kali juga saya menerima panggilan dan sms yang menyatakan hasrat mahu berkenalan. Bukanlah saya ini sombong sehinga tidak mahu menambah kenalan. Namun saya tidak gemar perkenalan dengan cara yang kurang sopan ini. Ya, saya kira ini adalah cara yang kurang sopan. Sewajarnya, jika mahu berkenalan eloklah kita memperkenalkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum mahu berkenalan atau bertanyakan nama orang. Saya kira, orang yang 'main sembunyi-sembunyi' adalah orang yang tidak beretika dan tidak bertanggungjawab atas perbuatan sendiri.

Bukan tidak boleh memanfaatkan teknologi masa kini. Namun biarlah kena pada cara. Janganlah kerana teknologi yang canggih kita mengabaikan adab sopan sebagai orang Melayu terutamanya. Tatasusila dan cara berbasaan dengan orang pun perlulah dijaga. Paling penting, jangan jadikan teknologi pencetus segala macam fitnah dan buruk sangka.

Di sini saya sertakan nombor telefon bimbit orang yang menghubungi saya itu. Sesiapa yang ingin menambah kenalan, bolehlah berhubung dengan pemilik nombor telefon ini. Namun ingat, berkenalanlah engan cara yang paling beradab dan bersopan santun.

Ini nombornya: 0172734976

No comments: