Pages

Tuesday, July 14, 2009

Hadiah Sastera Berunsur Islam ke- 12

Hadiah Sastera Berunsur Islam (HSBI) mula diadakan pada tahun 1987. HSBI dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Yayasan Pelajaran Islam (YPI). Tujuan utama HSBI diwujudkan ialah untuk memberikan penghargaan kepada karya sastera yang berjaya menampilkan keperibadian realiti manusia yang menggalakkan kesedaran tentang fungsinya sebagai hamba dan khalifah Allah.

Senarai Pemenang

Kategori A : Cerpen

Tempat Pertama (RM5,000)

Nisah Haron - Aset Istiqamah

Tempat Kedua (RM4,000)

Hafizah Iszahanid - Lari dari Katrina

Tempat Ketiga (RM3,000)

Amiza Khusyri Yusof - Kasad

Saguhati (RM1,000)

Faisal Tehrani - Bulan Penuh di Saigon

Syarifah Salha Syed Ahmad - Tangisan Daerah Terpinggir

Serunai Faqir - Forum Rumah Tuhan

Kategori B : Puisi

Tempat Pertama (RM3,000)

Aminhad
- Suara Dari Cembul Akal
- Ikhtisar Pengembaraan Roh
- Di Masjid Tua Beijing Aku Terkenang

Tempat Kedua (RM2,000)

Fahd Razy
- Sebuah Pembunuhan di Kala Sunyi Malam
- Madrasah Muhasabah
- Taman Munajat

Tempat Ketiga (RM1,000)

Aminuddin Mansor
- Sungai-sungai Syurga
- Belati Iman
- Kembara, Kembali ke Jalan Pulang

Saguhati (RM500)

Abdullah Ab. Manaf
- Mencari Mutmainah
- Mengertikan Kita, Sang Khalifah
- Seulas Tazkirah Selunak Rasa

Jamaludin D
- Pasrah Kalimat Penuh Tawaduk
- Mengeja Makna Kebesaran-Mu
- Penuhi Lautan Sukma

Ahmad Sarju
- Suara Murni
- Berjiwa Besar
- Pintu Kalbu

+ Majlis penyampaian hadiah akan diadakan pada 17 Julai 2009 di Dewan Bankuet, Tingkat 1, Dewan Bahasa Dan Pustaka jam 10.00 pagi.

Saturday, July 04, 2009

Nilai Ilmu

Saya membeli buku ini semasa menghadiri mesyuarat di SK Jempol petang semalam. Faktor pertama yang membuat saya tertarik untuk membeli buku ini adalah kerana pengarangnya iaitu Syeikh al- Allamah al- Muhaddith al- Faqih Abdul Fattah Abu Ghuddah. Saya kira ramai mengenali ulama tersohor ini lebih-lebih lagi dikalangan penuntut ilmu agama. Faktor kedua adalah kerana saya mengenali penterjemahnya iaitu Ustaz Haji Shuhadak Bin Mahmud yang banyak menulis dan menterjemahkan kitab-kitab agama semasa menuntut di Universiti al-Azhar dan kini berkhidmat sebagai pensyarah di KUIS. Antara tajuk-tajuk menarik yang terkandung di dalamnya seperti: Ibnu Jarir Menjaga Masa dan Keazamannya Mentafsir al- Quran Sejumlah 30 Ribu Helai, Imam al- Munziri Masih Sibuk Membaca Walaupun Sedang Makan, Karya Ulama Terdahulu Melambangkan Penjagaan Masa di Sisi Mereka dan banyak lagi tajuk-tajuk yang menarik untuk dibaca.


Kini, saya sedang menikmati sebuah buku yang menceritakan tentang salasilah Keturunan Rasulullah S.A.W (Ahlul Bait) dan Kesultanan Melayu yang disusun oleh Tun Suzana Tun Hj Othman dan Hj Muzaffar Dato' Hj Mohammad (ahli Persatuan Sejarah Malaysia, cawangan Johor). Masej penting yang disampaikan melalui buku ini adalah peranan dan jasa yang amat besar yang telah ditaburkan oleh jenerasi ahlul bait awwalun serta Raja-Raja Melayu dahulu kala dalam menjelma, melebur, mengacu dan membentuk tamadun Melayu Islam Beraja, adat resam serta 'worldview' bangsa Melayu. Buku ini turut memaparkan sentuhan kepimpinan ahlul bait dan Raja-Raja Melayu yang menjadi teras tunjang kekuatan jatidiri Melayu.

+ Membaca buku-buku berunsur sejarah Melayu dan agama Islam sangat perlu supaya bangsa Melayu benar-benar kenal jatidiri dan faham akan agama yang dianuti. Peri penting adalah ilmu yang terkandung di dalam sesebuah buku yang dibaca tersebut. Tidak rugi jika rajin membaca!