Pages

Monday, May 17, 2010

Kembali Beraksi Di Gelanggang

Sambutan Hari Guru di sekolah pada tahun ini mengembalikan nostalgia lama saya terhadap permainan bola jaring. Permainan ini menjadi kegemaran saya sejak di sekolah rendah. Permainan ini juga pernah mengundang tragedi yang tidak dapat saya lupakan hingga kini. Peristiwa itu berlaku ketika pasukan sekolah saya (SMRA Kuala Klawang) sedang berentap dengan pasukan lawan. Saat sedang berentap di gelanggang, saya ditolak kasar oleh salah seorang daripada pemain pasukan lawan sehingga saya jatuh terduduk. Akibatnya saya mengalami kecederaan dalaman dan mengambil masa kira-kira lima tahun untuk sembuh. Bertitik tolak daripada peristiwa itu, saya mengambil keputusan untuk 'berpencen.' Minat terhadap permainan bola jaring dikuburkan dan saya beralih kepada permainan bola tampar.

Meskipun kini setelah dua tahun bergelar guru penasihat merangkap jurulatih pasukan bola jaring sekolah, saya tidak pernah beraksi di gelanggang bola jaring. Saya sekadar mengajar teknik-teknik asas permainan kepada pasukan sekolah dan aksi sebenar di gelanggang diajar oleh jurulatih pembantu.Trauma terhadap peristiwa yang mengakibatkan kehidupan saya menjadi agak rumit itu masih bersisa. Berkali-kali juga saya menolak jawatan sebagai guru penasihat dan jurulatih pasukan bola jaring sekolah. Jika boleh, saya tidak mahu melibatkan diri dengan perkara-perkara yang berkaitan dengan permainan bola jaring. Namun, setelah memikirkan amanah yang diberi, saya redha dan cuba membuang trauma yang menghantui.

Hari ini, entah mengapa saya kembali beraksi sebagai pemain bola jaring. Meskipun sepuluh tahun telah berlalu, ternyata skill bermain masih menguasai diri dan peristiwa yang menjadi rahsia dalam diri saya selama sepuluh tahun ini terbongkar akhirnya. Saat bermain, terasa jiwa lapang dan girang hingga saya terlupa tentang peristiwa itu. Barangkali juga kerana permainan ini adalah acara suka-suka bersempena sambutan hari guru. Saya mahu menikmati sambutan ini sepuas-puasnya. Pun begitu, masih mengawal pergerakan dan aksi saya tidak selincah dahulu. Setelah permainan tamat, saya tidak bercadang untuk kembali aktif bermain pada masa akan datang meskipun beberapa orang guru senior memberi galakan.No comments: