Pages

Wednesday, November 30, 2005

TERLEWAT YANG TIDAK SEMPAT

Saya sudah terlewat bercerita dan menulis dalam blog ini. Baru hari ini saya berkesempatan menukar paparan info terkini untuk blog ini. Pagi tadi saya menerima sms daripada Amiza Khusyri. Dia memaklumkan cerpennya MADRASAH IMAN tersiar di Majalah I keluaran Disember. Saya kira dia adalah rafiq yang begitu gigih dan tekal menulis. Saya menghormatinya sebagai rakan penulis yang jauh lebih matang dan terkehadapan daripada saya. Tahniah Amiza!
Sebelum menuju ke pekan Kuala Klawang, saya sempat mengedit dan mengemas kini cerpen-cerpen dan folder-folder yang terdapat dalam komputer. Kemudian mengemas diri. Sampai di pekan saya ke kedai foto. Seterusnya berjalan menuju beberapa buah kedai buku dan majalah. Pastinya saya mahu membeli sesuatu di sana. Saya belek-belek majalah yang ada di situ. Saya belek Majalah I, ada cerpen Amiza di dalamnya. Saya belek-belek pula Majalah Dewan Siswa. Alhamdulillah, rupanya ada nama saya tertera di dalamnya. Cerpen saya MEREKA YANG TIDAK BERDOSA tersiar dalam majalah ini, keluaran Disember. Sebelum ini editor DS Sdr Majdan memaklumkan cerpen tersebut akan disiarkan November lalu. Namun barangkali atas sebab-sebab tertentu cerpen tersebut tidak dapat disirkan pada November lalu. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada Sdr Majdan kerana menyiarkan cerpen saya dalam DS keluaran Disember ini.
Sebelum ini saya tidak sempat membuat catatan Bengkel Cerpen PEN yang diadakan pada 20 November 2005. Saya sudah terlewat mencatat. Memang terlewat dan tersangat tidak sempat. Namun begitu, akan saya coretkan di sini sedaya mampu idea yang lahir ini buat tatapan kalian. Khususnya kepada rafik-rafik di Timur Tengah yang menantikan catatan Bengkel Cerpen PEN.
Saya bertemu Nisah Hj.Haron, Mawar Syafei, Serunai Faqir, Amiza, Khairunnasriah dan ramai lagi. Mereka begitu gigih menulis. Mereka mahu menguji sejauh mana potensi diri yang terkini. Saya gembira bertemu mereka. Dapat juga saya jumpa kak Mawar yang cantik manis. Perkenalan kami sebelum ini hanya via emel. Namun, hari itu telah menemukan saya segalanya. Semangat dan cita-cita. Rasa cinta pada dunia pena bersama mereka yang satu rasa, satu pandangan, satu matlamat dan cita-cita. Kami berdiskusi, memberi dan menerima pandangan. Alangkah bahagia andai bengkel cerpen acapkali diadakan. Bertemu penulis-penulis yang Mapan, muda, baru mencipta nama dan sebagainya telah memberi satu inspirasi dalam hati. Meskipun ripuh, diburu oleh masa namun saya faham, masih belum terlewat meskipun terkadang tidak sempat. Saya belum terlewat untuk menyusun langkah yang tidak kemas. Saya belum terlewat menggandakan usaha. Saya perlu menjadi manusia yang sempat memburu masa. Kita belum terlewat meskipun tidak sempat.

No comments: