Pages

Thursday, November 17, 2005

ENTRI EDISI TANAHAIR

+ Baru hari ini saya berkesempatan meluangkan masa untuk mencatat sesuatu dalam blog ini. Sekembali ke tanahair saya dilingkari ripuh yang pelbagai. Ripuh dengan persediaan menyembut Aidilfitri. Ripuh menghadiri walimah rakan sebaya. Ripuh ke sana ke mari menziarahi kaum keluarga. Ripuh juga melayan tetamu yang datang tidak putus-putus. Ripuh juga menyiapkan cerpen terbaru untuk bengkel cerpen PEN pada 20 November 2005 ini. Tambahan pula modem saya buat ragam lalu menyukarkan saya untuk online. Walau bagaimanapun alhamdulillah atas kesempatan mencatat yang diberikan oleh Allah pada hari ini.
+ Agenda yang telah diatur:
18 November 2005: Menghadiri Majlis Anugerah Sastera Negeri Sembilan di Seremban.
19 November 2005: Menghadiri Majlis Perkumpulan Sanak Saudara sebelah ibu di Kampung Simpang Gelami, Jelebu.
20 November 2005: Menghadiri Bengkel Cerpen PEN di Pusat Kaunseling Majlis Agama Islam Negeri Sembilan bertempat di Terminal One Shopping Centre.
+ Saya baru maklum keputusan Hadiah Pena Karyawan PMRAM 2005 (HPKP). Saya menyertai dua genre; cerpen dan sajak. Katogeri cerpen yang dipertandingkan;13 cerpen. Katogeri Sajak; 21 sajak. Katogeri Artikel: 7 artikel. Berikut saya senaraikan keputusan tempat pertama hingga tempat ketiga sahaja:
Berikut adalah keputusan pertandingan artikel
Tempat Pertama :
Bahaya Islam Liberal; pembawaan dan infeksi
Oleh Mohd Nurul Hisyam bin Mohamed

Tempat kedua :
Hukuman Hudud Untuk Pencuri
Oleh Omar bin Md Rasib

Tempat ketiga :
Kiamat Dan Tunjang Aqidah
Muhammad Solahuddin Salleh
Berikut adalah keputusan pertandingan cerpen

Tempat Pertama:
Iman yang Sebahagian Lagi
Oleh Mohd Zaki Md. Noor

Tempat Kedua:
Sebuah Suratan
Oleh Noorul Hidayah Neemat

Tempat Ketiga:
Debat Evolusi
Oleh Syarifah Salha Syed Ahmad
Berikut adalah keputusan pertandingan sajak

Tempat Pertama
Pertiwi
Oleh Syarifah Salha Syed Ahmad

Tempat Kedua
Dia yang kukenali semalam
Oleh Omar Md Rasib

Tempat Ketiga
Kuasa Bukan Milik Kita
Oleh Mohd Amin bin Ahmad

+ Tahniah kepada mereka yang berjaya memenangi HPKP 2005. Setelah diteliti saya dapati mereka yang memenagi HPKP 2005 terdiri daripada ahli Kem Latihan Penulis PMRAM (KELAP). Tahniah sekali lagi. Tidak sia-sia (KELAP) ditubuhkan. Kredit wajar diberikan kepada Sdr Nazmi Yaakob atas usaha menubuhkan KELAP pada tahun 2002. Sehingga kini KELAP masih bergerak aktif. Terima kasih juga kepada panel hakim; Sdr Zaid Akhtar (hakim cerpen), Sdr A.Ubaidillah Alias (hakim artikel) dan Sdr Madihah Nabihah (hakim sajak) atas penilaian kalian. Demikian sahaja catatan ringkas untuk entri kali ini. Jika ada masa senggang saya akan ke cc lagi sementara menunggu modem dibaik pulih. Terima kasih kepada para pengunjung atas kesudian melawat blog ini. Terima Kasih juga atas ucapan tahniah kalian terhadap karya saya yang tersiar di Berita Minggu 30 Oktober 2005 yang lalu. Sampai jumpa kembali!

No comments: