Pages

Wednesday, August 31, 2005

KERANAMU MALAYSIA
Keranamu Malaysia kukirim suara hati bersama pawana lalu, melagukan gemersik puisi Merdeka khas buatmu.

PERTIWI

Engkau tanahair milik pribumi berbudi
Pernah mengemis, meminta mengharap
jejeran omongan bukan sebarangan
pada pedagang bangsa, memanjat dan berteduh
juga merangkak di lorong beronak bisa
demi mengutip sengsara, menutup nista
dari semaian-semaian petani haram
yang menabur bebenih racun dalam minda anak bangsa
di sini jua pribumi...
pernah mengeram kesumat
di atas sabil jihad
rela derita sudi berkorban
sepakat di dalam bakti
berjuang meskipun mati
jatuh terjerembab tidak sekali
asalkan nusa gemilang panji terjulang
tiada lain bahkan di sini
ada keharuman memancar
dari pusara pada memanik jiwa yang basah
belasungkawa, dalam tegar menyemat azimat
dengan satu timbunan nekad
lalu berkubu jasadi dalam lembaran pertiwi
kisah watan tanah merdeka dekad ini.Syarifah Salha Syed Ahmad
12:01 am-Mansurah, Egypt.

**==Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke - 48

Sunday, August 21, 2005

TILAWAH AL-QURAN TIRU 'AF'?

PETIKAN BERITA DARIPADA UTUSAN ONLINE

Majoriti pemenang setuju konsep tilawah diubah

KUALA TERENGGANU 19 Ogos - Rata-rata pemenang Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan Ke-48 bersetuju supaya konsep tilawah itu pada masa depan diubah termasuk menggunakan pendekatan program realiti seperti Akademi Fantasia (AF).
Menurut mereka, langkah itu perlu bagi memberi nafas baru untuk menarik lebih ramai golongan muda supaya mendekati program berkaitan dengan bidang pembacaan al-Quran.
Imej kontemporari yang lebih ceria dan segar wajar diterapkan agar penganjuran majlis tilawah sentiasa relevan dan seiring dengan perkembangan semasa memandangkan program-program realiti menjadi kegilaan remaja masa kini.
Pemenang tempat ketiga bahagian qariah, Sharifah Khasif Fadzilah Syed Mohd. Badiuzzaman, 23, mencadangkan supaya menggunakan sistem pengkritik selepas qari atau qariah memperdengarkan bacaan masing-masing.
Katanya, pengkritik tersebut terdiri daripada hakim profesional yang akan menilai pembacaan qari atau qariah berdasarkan tajwid, taranum (lagu), fasohah dan suara.
"Bagi saya langkah ini tidak akan menjatuhkan maruah seseorang qari atau qariah malah ia akan menjadi lebih telus dan orang di luar sana pun dapat mempelajari cara bacaan al-Quran yang betul,'' katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.
Akhbar Utusan Malaysia semalam melaporkan seorang qari tilawah al-Quran peringkat kebangsaan kali ini mencadangkan supaya tilawah itu meniru konsep program realiti Akademi Fantasia (AF) agar ia lebih segar dan berupaya menarik minat golongan muda.
Peserta dari Perlis, Pisol Yusob yang juga merupakan johan bahagian qari tilawah kali ini berkata, ini termasuk 'mengurung' peserta untuk diberi latihan mengenai teknik dan bacaan yang betul.
Ditanya mengenai cara menentukan pemenang, Sharifah Khasif turut mengesyorkan, markah sebanyak 70 peratus akan ditentukan oleh barisan hakim profesional manakala 30 peratus lagi diserahkan kepada pengundi luar melalui penghantaran sistem pesanan ringkas (SMS).
"Saya setuju kalau menggunakan SMS kerana pengundi di luar sana pun ada kalangan mereka yang arif dengan bidang al-Quran. Mereka juga mempunyai hak untuk menentukan pemenang supaya keputusan yang dibuat tidak dipertikaikan selepas itu.
"Saya percaya pendekatan baru sebegini mampu memberi impak yang baik kerana ia sudah tentu mempunyai peminatnya tersendiri,'' jelas peserta Perak yang kini masih menuntut di Universiti Tenaga Nasional (Uniten) itu.
Naib johan bahagian qariah, Hanimzah Jalaludin, 23, bersetuju menggunakan pendekatan pengkritik sebagai satu pembaharuan pada dalam majlis tilawah akan datang.
"Komen pengkritik yang terdiri daripada kalangan hakim profesional boleh digunakan sebagai satu panduan agar peserta dapat mempertingkatkan mutu bacaan masing-masing pada masa depan.
"Bagaimanapun kritikan atau teguran yang dilontarkan itu mestilah dalam bentuk membina supaya ia memberi manfaat kepada semua pihak,'' kata peserta Pahang yang pernah menjadi johan Tilawah al-Quran peringkat negeri pada tahun lepas dan tahun ini.
Dalam perkembangan sama, pemenang ketiga bahagian qari, Shamsul Ariffin Supian, 41, turut bersetuju jika penganjuran majlis tilawah menampilkan kritikan hakim secara terbuka.
"Tidak ada salahnya jika kita mencuba sesuatu yang baru asalkan ia tidak tersasar dari matlamat kita untuk memartabatkan ayat-ayat suci al-Quran,'' kata peserta Perak yang bertugas sebagai guru dan berpengalaman dalam bidang kemahiran khas al-Quran Sekolah Menengah Agama Kerian itu.

Tilawah al-Quran tidak perlu tiru konsep AF - Nik Aziz

KOTA BHARU 19 Ogos - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berpendapat, tilawah al-Quran tidak perlu meniru konsep program realiti Akademi Fantasia (AF).
Sebaliknya, kata beliau, apa yang perlu diutamakan ialah mengamalkan ajaran terkandung dalam kitab suci tersebut.
"Saya tak berfikir macam itu. Lagu-lagu ini bagi saya perkara kedua, yang pertama amalkan ajaran al-Quran, bukan sekadar lagu...,'' katanya di sini, hari ini.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah mingguan di Pejabat Pas Kelantan di Jalan Tok Pati, di sini.
Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas diminta mengulas cadangan seorang qari tilawah al-Quran peringkat kebangsaan, Pisol Yusob supaya tilawah itu meniru konsep AF kerana ia lebih segar dan berupaya menarik minat golongan muda mengikutinya.
Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz yang mengakui tidak pernah menonton rancangan AF bagaimanapun berkata, sekiranya cadangan tersebut diambil kira, masalah seperti tenaga pengajar dan pelbagai masalah lain akan timbul.
"Pemilihan pendengar (rancangan AF) ikut ceritanya bolehlah, fasal semua orang boleh dan suka menyanyi, tetapi qari (tilawah al-Quran) ini siapa dia kita harap jadi hakim. Dalam seluruh Malaysia ini, berapa orang sangat reti (pandai) tajwid dan sebagainya...,'' ujar beliau.


Thursday, August 18, 2005

CINTA

Kuselam laut sunyiku
Mengungkai duka lara
Bagai menghitung malam yang panjang
Akhirnya kusedar subuh menjelang

Dulu cinta mengadun gembira
Semalam budi dipatah cinta
Entah esok menderita
Lusa mungkin dicarik luka.

Syarifah Salha Syed Ahmad

Kota kecil Mansurah.


Tuesday, August 16, 2005

LAYAR MERDEKA

Layar Merdeka
Tertera dalam layar merdeka dekad lalu
Daerah itu pernah dijajah
pernah digenggam lumat haloba dan kesumat
Sebuah bangsa yang enggan mengerti derita
Anak watan bernama Malaysia


Kolam tangis itu memecah tembok kesabaran
Membanjiri tanah pusaka warisan berzaman
Dalam desir semilir lesu...bersaksi
Awanan mendung, mencurah tangis di medan ma'rakah
dan bumi basah...litup bertompok cecair merah

Bertahun menanti aman dalam benak bermunajat
Agar al-Khaliq mendengar rintih, mulus sekeping hati
Dalam mencari lafaz hamdalah kala pasrah meratap
Detik atma luluh direntap...tragis daerah sejarah
dan zikir membasah dua bibir melafaz
safi sebaris kalimah...Allahu Akbar!!!

Semilir sejarah membolos corong daerah zulmat
48 tahun berlalu bumi reda digoncang debar dan getar
Hilang gigil...aman bertandang
Menjulang panji perjuangan dalam alur jejantas silam
Berkibar layar merdeka ditiup angin rahmat
Dan detik itu tinggal sejarah
Terukir di kanvas memori silam
Lalu saat ini menyambut kelahiran dalam daerah aman
Meski getarnya bisa bertandang di hujung zaman
Dan detik itu menyulam kembali bebongkah
Resah garisah tercungap melafaz...merdeka dihujung nyawa
Tersekat kerongkong dalam menitip kalimah
Suci lafaz sebaris Syahadah.
Syarifah Salha Syed Ahmad

Universiti al-Azhar, Mesir.


Wednesday, August 10, 2005

JEREBU SEMAKIN TERUK

Petikan daripada Berita Harian Online.


PUTRAJAYA: Keadaan jerebu bertambah buruk dan dijangka berterusan beberapa hari lagi dengan lima kawasan - Pelabuhan Klang, Kuala Selangor, Shah Alam, Petaling Jaya serta di sini, semalam, mencatat kualiti udara berbahaya. Pegawai Indonesia pula semalam memberi amaran kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan yang menyebabkan jerebu teruk di Malaysia, akan menjadi lebih buruk pada minggu-minggu akan datang.


Imej satelit mendedahkan lebih daripada 220 titik panas akibat pembakaran hutan bagi membersihkan tanah di wilayah Kalimantan Barat kelmarin dan keadaan semakin buruk semalam.Sehingga jam 5 petang, Kuala Lumpur dan Tanjung Malim, Perak merekod kualiti udara sangat tidak sihat manakala enam kawasan lagi mencatat kualiti udara tidak sihat.Berikutan itu, Kementerian Pelajaran mengarahkan semua sekolah di kawasan yang mencatat Indeks Pencemaran Udara (API) melebihi 400 ditutup manakala sekolah di kawasan API melebihi 300 boleh ditutup mengikut budi bicara pengetua dan guru besar. Pengarah Pelajaran Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Noor Rezan Bapoo Hashim, berkata pihaknya sudah mengedarkan pekeliling supaya semua sekolah di ibu negara ditutup hari ini dan esok.


Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam turut menangguhkan semua kuliah selama empat hari mulai hari ini sehingga Ahad. Dalam tempoh itu, pelajar dinasihatkan mengulang kaji serta menyiapkan tugasan di kolej kediaman atau di rumah masing-masing.Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi juga menghentikan sementara penggunaan polis pengiring bermotosikal bagi mengelak mereka terdedah kepada keadaan berjerebu.Sejak tiga hari lalu, peratusan pesakit yang mendapat rawatan penyakit yang bersangkut paut dengan kualiti udara seperti asma, batuk, selesema, sakit kerongkong dan radang mata, dilaporkan meningkat secara mendadak.Malah, lima klinik di kawasan yang teruk mengalami jerebu melaporkan kes asma meningkat pada tahap membimbangkan, iaitu daripada 8.3 peratus kepada 150 peratus.Menteri Sumber Asli dan Alam sekitar, Datuk Seri Adenan Satem bagaimanapun berkata, kerajaan akan hanya mengisytiharkan darurat apabila bacaan API mencecah 500.Adenan berkata, Kabinet bersetuju Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengumumkan bacaan API setiap hari bagi membolehkan orang ramai mengambil langkah perlu.Kabinet juga mengarahkan Adenan serta Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Peter Chin Fah Kui, mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatan di Indonesia bagi menangani masalah itu dalam jangka pendek dan panjang. "Kita akan meminta Jakarta menandatangani Perjanjian Jerebu Lintas Sempadan Asean kerana Indonesia satu-satunya negara yang belum berbuat demikian," katanya.Perjanjian itu antara lain menghendaki negara anggota bekerjasama mencegah jerebu melalui kawalan kebakaran, mewujudkan sistem amaran awal, bertukar maklumat dan teknologi serta menyediakan bantuan bersama.

Tuesday, August 09, 2005

ULASAN BENGKEL DAN PENGEMBARAAN

+ Saya mohon maaf kepada pengunjung-pengunjung blog ini atas keterlewatan menulis entri-entri baru. 1 Ogos lalu saya sudah berada di kota Kaherah dalam persediaan mengendalikan bengkel cerpen dan sajak. Bengkel tersebut diadakan pada 3 Ogos bertempat di rumah Badan Kebajikan Anak-Anak Negeri Sembilan. Program bermula pada jam 8.45 pagi dan berakhir pada jam 9.30 malam. Bengkel tersebut telah menemukan saya bakat-bakat baru dalam arena penulisan. Dua orang daripada mereka adalah peserta yang pernah menghadiri bengkel cerpen pada tahun lepas, Sdr Omar Md Rasib dan Sdr Abd Kadaer Zailani Mohd Ramzi. Baki yang lain adalah peserta-peserta KELAP (Kem Latihan Penulis) yang pertama kali menyertai bengkel cerpen di sini. Dikalangan mereka ada yang menampilkan cerpen berlatar luar negara, Jepun ada juga yang membawa skop penceritaan berbentuk satira, perjuangan, kekeluargaan, percintaan dan sebagainya. Keberanian menggarap cerita dan mengolah dengan pelbagai teknik, wajar mendapat pujian. Tidak kurang juga bakat yang dimiliki oleh mereka yang mencipta sajak wajar diambil kira. Namun usaha ini hanya akan dapat dipastikan kelangsungannya andai mereka konsisten menulis. Bukan suatu kepelikan melihat ramai peserta hadir di dalam bengkel penulisan. Kepelikan itu terlihat apabila ramai peserta bengkel berhenti menulis dan tidak rancak menulis setelah usai menghadiri bengkel. Adakah semangat kepenulisan mereka telah dibunuh dengan pelbagai komentar yang pedas-pedas dan berbisa sehingga ada yang panas punggung dan muka merona merah? Atau masing-masing berprasangka bahawa diri tidak punyai bakat dan jalan yang dilalui untuk menuju villa sastera terlalu berliku dan amat sukar?

Sewajar kita memahami sastera itu di dalamnya ada kritikan. Kritikan membina bersandar ilmu itu lebih utama berbanding kritikan yang melulu dan hanya mengikut logik akal. Tanpa kritikan mutu sesebuah karya tidak dapat dinilai. Peri penting kritikan itu diterima oleh penulis-penulis untuk membantu diri dalam membaiki dan mempertingkatkan mutu dan nilai sastera dalam penulisan mereka. Oleh itu, andai semangat kepengarangan itu telah dipancung dan dibunuh wajar menghidupkan kembali dengan azam dan usaha yang tidak pernah mati. Patah akan tumbuh, hilang akan berganti. Begitu semangat dan azam harus dipupuk agar yang patah itu ditumbuhi oleh tunas-tunas cekal dan kental jiwa yang baru. Hilang semangat yang lari bertempiaran pula wajar digamit dan diseru agar menempel kembali di dinding nubari. Meskipun yang patah kering dibakar mentari, tunas yang tumbuh pastikan menghijau. Walau semangat telah patah terkulai layu, pastikan bertunas azam, menghijau dan subur andai selalu disiram. Begitu sedikit gambaran yang dapat saya paparkan terhadap tunas-tunas baru yang sedang bercambah dalam arena penulisan lingkungan anak watan Malaysia di Mesir.

+ Pada 7 Ogos pula, saya bersama anak-anak Negeri Sembilan memenuhi waktu cuti mengembara melihat keindahan dan keagungan ciptaan al-Khaliq ke Fayyum dan Syalalat. Terkagum melihat Tasik Qaruun yang terbentang luas sekilas pandang seperti laut lepas yang luas terbentang. Di sini sejarah silam telah membuktikan tinggalan yang dilihat pada hari ini adalah balasan ciptaan Tuhan terhadap hambanya yang tamak dan haloba. Akhirnya tenggelem bersama harta-harta yang menggunung dan diagungkan itu. Perjalanan merentasi sahrawi menggamit minda saya membuka kotak imbau, betapa sirah rasul-rasul terdahulu tercatat di dalamnya kesukaran dan keperitan dalam menyampaikan ajaran dan perintah ALLAH.

Terkagum lagi diri ini apakala melihat air terjun (Syalalat) berada di tengah-tengah kontang sahrawi menderu deras bak air yang turun dari gunung. Hanya al-Khaliq Yang Maha Besar dan Berkuasa menciptakan sesuatu diluar jangkauan pemikiran manusia. Hanya DIA yang mengetahui hikmah dan rahsia disebalik penciptaan alam yang terbentang ini. Begitu saya bercerita dan mencatat untuk entri kali ini. Teruskan membaca untuk entri yang akan datang!