Pages

Tuesday, July 08, 2008

BH Kompak- Lebih Selesa

Satu-satunya akhbar yang memang setiap hari saya baca adalah Berita Harian. Sejak kecil saya memang selesa membaca akhbar Berita Harian berbanding akhbar lain kerana itulah satu-satunya akhbar yang dilanggan setiap hari. Namun, kemunculan Berita Harian versi kompak buat saya sedikit terasa perubahannya. Perubahan ketara yang saya rasai terutamanya pada Ahad lepas. Saya fikir ada helaian tercicir. Berulang kali saya menyelak namun tiada ruangan sastera di dalamnya. Memang menjadi kebiasaan, pada setiap Ahad perkara pertama yang saya baca adalah cerpen disusuli sajak. Kemudian saya akan baca cerpen dan sajak di Mingguan Malaysia. Saya membuat andaian sendiri, barangkali ruangan sastera telah dihapuskan atau mungkin juga telah beralih pada hari lain. Andaian kedua saya mengena sasaran apakala kanda Nisah Haron mengirim pesanan ringkas, apabila dibaca bunyinya lebih kurang begini:


"Ruangan Susastera Berita Minggu telah ditukar pada hari Sabtu."


Saya lekas faham. Memang saya kecewa kerana pagi Ahad lalu tidak meriah seperti kebiasaan. Namun begitu, saya berlapang dada menerima perubahan yang berlaku. Lagipun apalah yang boleh saya lakukan kerana pihak penerbitan berhak membuat perubahan. Tambahan pula saya rasa lebih selesa membaca Berita Harian versi kompak kerana formatnya lebih kemas dan menarik, meskipun sesekali saya terfikir versi terbaru ini semacam menjadikannya tidak serius kerana menyamai akhbar tabloid yang lain.


Itu semua tidak menjadi masalah, yang penting ruangan yang sedia ada masih dikekalkan meskipun berubah hari. Jika terasa tidak puas membaca versi kompak sekalipun, saya masih boleh membaca versi online.

No comments: