Pages

Friday, April 19, 2013

Ke Arah Jiwa Murabbi


Akhir-akhir ini terlihat banyak perkara perlu saya baiki. Saya mahu lebih akrab dengan Allah. Memperbaiki kelemahan yang sedia ada sangat dituntut. Adakala urusan dunia banyak melalaikan daripada mengingati Allah. Ada saja gangguan tertentu yang dijadikan alasan untuk mengetepikan ibadah-ibadah sunat. Sedangkan ibadah-ibadah sunnat berfungsi menutup kelompangan ibadah-ibadah wajib.  Justeru, saya berazam untuk lebih memperbanyakkan nilai tambah khatam al-Quran. Azam ini juga saya kongsikan bersama. 

Tips Khatam al-Quran setiap tiga bulan sekali:

1. Pastikan sepuluh juzuk al-Quran dibaca dalam tempoh satu bulan.
2. Setiap satu juzuk mengandungi 20 muka surat.
3. Bahagikan bacaan paling kurang 1 muka setengah, lagi baik dua muka surat setiap kali selepas solat fardu setiap hari.
4. Bermaksud, lima kali solat  sehari bersamaan 10 muka surat.
5. 10 muka surat darab 20 hari= 10 x 20= 200 muka surat.
6. Dalam tempoh 20 hari sudah boleh khatam 10 juzuk.
7. Bagi kaum hawa, baki 10 hari dari 30 hari sebulan boleh dihabiskan dengan membaca baki ayat yang masih belum di baca.
8. Pendek kata, setiap kali selepas solat fardu boleh saja membaca 2 muka surat atau lebih. Maklum saja, bagi yang bekerja mungkin sukar melaksanakan di tempat kerja.
9. Justeru, jika satu bulan boleh membaca 10 juzuk maka dalam tempoh tiga bulan tentu boleh khatam 30 juzuk. Malah, tak sampai tiga bulan mampu khatam 30 juzuk.
10. Jika dapat melakukan lebih baik daripada ini, alhamdulillah.

+ Meningkatnya usia saya pada hari ini diharap dapat terus melaksanakan azam ini.

Semoga sama-sama melaksanakan dan sama-sama beroleh manfaat.


No comments: