Pages

Saturday, April 30, 2005

DI BAWAH RUNTUHAN ITU

FRAGMEN II
"Pesta Bintang-Bintang Harapan" itu diraikan penuh meriah. Kelihatan manusia bernama lelaki dan wanita datang berbondong-bondong membanjiri pesta itu. Bintang-bintang yang mengerdip menguntum senyuman sambil menggayakan pakaian yang genting dan anggun. Bintang-bintang yang mengerdip dan muda terasa amat anggun dan bergaya ditambah lagi dengan seri mekap yang tebal seinci.

FRAGMEN IV
Dia seorang doktor. Juga dari golongan Adam yang kacak dan tampan. Telah merawat ratusan pesakit disalah sebuah hospital di ibu kota. Sejak tamat universiti dalam ijazah kedoktoran, dia sering mengikuti anggota sukarelawan membantu mangsa-mangsa perang dan kebuluran. Dia pernah ke Bosnia ketika krisis Kosovo pada 1992, membantu etnik Albania, ke Ramallah dan kem pelarian di Jenin beberapa kali, ke Kashmir wilayah yang saban waktu bergolak, dan kali terakhir telah ke Baghdad.

Ada enam latar kesemuanya dalam cerpen saya ini. Suasana dan tempat yang berbeza. Tetapi mengakhiri episod hidup di bawah runtuhan yang sama. Masih berkisar seputar bicara konvensional masyarakat zaman ini. Namun ada perbandingan dan saya saratkan dengan nilai-nilai moral dan pengajaran. Pembaca berhak menilai dan mencari di mana titik perbezaan itu. Sekadar memaparkan dua fragmen yang berbeza (saya petik daripada fragmen II dan IV).

Saya soroti rentak hidup masyarakat zaman ini. Adakala kemewahan dan keasyikan mengejar kesenangan dunia buat manusia alpa menyembah Tuhan. Dalam golongan yang terbilang itu, tidak dinafikan masih ada sekeping hati yang tulus mengenal budi dan keagungan Ilahi. Namun, golongan itu segelintir cuma.

Cerpen saya ini tersiar dalam Majalah ANIS, Mei ini. Suatu penghargaan buat pemugar semangat diri untuk terus berkarya. Diri seorang penulis, khususnya saya yang terlalu mentah pengalaman ini, tiada apa yang dimahukan, cukup berpuas hati jika karya tersiar dalam apa jua media penerbitan tanahair. Penulis adalah juruhebah umat, yang seharusnya memiliki ilmu dan iman. Apa yang mahu disampaikan, itulah yang terkandung di dalam karya. Mencorak jiwa manusia bukan suatu kerja yang mudah dan inilah sebahagian caranya. Memasyarakatkan pembaca hasilnya kurang ketara, namun biarlah bicara pena mentafsir segala.

Hanya seorang penulis yang mengerti tujuan dan niat mereka. Mereka boleh memiliki apa yang mereka mahu. Namun untuk memiliki dan membetulkan sekeping hati, hanya kita sedaya cuba berusaha dan Allah yang berkuasa. Semoga jalan dan gambaran hidup yang dipaparkan di atas pentas pena, bisa membantu manusia menemui corong yang bercahaya lantaran meninggalkan dunia yang zulmat dengan dosa dan nista.

Di dada akhbar, nama seorang lelaki terpampang, menghiasi tiap bicara warga kota dan desa pada hari itu. Seorang doktor yang dikenali ramai. Telah kembali kepada Tuhan bersama jasad yang terpelihara. Terukir ketenangan di wajah yang jernih itu, meninggalkan nama buat titipan bicara di bibir manusia, bangsa, agama dan negara.

Saya tinggalkan fragmen ini buat penutup entri kali ini. Selamat membaca dan selamat berkarya!

Thursday, April 21, 2005

MUHAMMAD MUSTAFA

Ibunya Bernama Aminah
Ayahnya Bernama Abdullah
Dilahirkan Di Makkah Mukarramah
Ibu Susunya Halimatus Sa'diah

Ayahnya Meninggal Dunia
Tika Nabi Di Dalam Kandungan
Alangkah Sedih Pilunya
Ibunya Menjaga Baginda

Muhammad Mustafa

Semasa Di Dalam PerjalananPulang
Dari Maqam Suaminya
Aminah Jatuh Sakit Di Abwa'
Kembali Ke Alam Baqa'

Terpadam Api Biara Majusi
Runtuhlah Istana Kirsa Parsi
Makkah Diterangi Cahaya Putih
Tanda Lahir Nabi Anak Yatim

Anak Yatim Anak Yang Mulia
Dilindungi Allah Setiap Masa

Hidupnya Yatim, Yatim Piatu
Tiada Ayah Tiada Ibu
Hidupnya Yatim Yatim Piatu
Namun Dialah Manusia Agung

Salam Maulidur Rasul 12 Rabiul Awal 1426H

Thursday, April 14, 2005

PERTEMUAN

Semalam telah berlalu. Hari ini destinasi pesinggahan yang perlu dilumati dengan agenda harian yang manfaat agar hidup tidak menjadi sia-sia. Esok adalah laluan hidup yang harus diatur sebaik mungkin. Saya menerima e-mel daripada seorang sahabat. Juga saya kira dia adalah seorang kakak yang pernah memugar semangat, memberi nasihat dan tunjuk ajar. Hampir lima tahun kami tidak bertemu. Semenjak tamat alam persekolahan. Juga dalam tempoh itu saya tidak jemu mengutusinya meskipun tiada respon yang diberi. Semalam dan hari ini, khabar gembira telah datang, dia telah mengutusi saya via e-mel. Dia terjumpa e-mel saya sewaktu sedang melayari Internet. Dia bercerita perihal dirinya. Tidak saya sangka, dia sudah mempunyai dua orang cahayamata. Saya tumpang gembira. Dia lebih mesra dengan panggilan Kak Ngah itu tidak lokek bercerita pengalaman hidup sepanjang beberapa tahun ini. Dia yang saya kenali, masih begitu sikapnya. Sopan santun dan berlemah lembut. Khabarnya kepada saya, dia sekarang bekerja di PAAC BUSINESS INSTITUTE, sebuah kolej, mengajar moral dan pengajian Islam. Dia juga dalam usaha menyiapkan tesis M.A. Katanya kepada saya, dia bercadang untuk memilih tajuk tesis "Pemikiran Harun Yahya Dalam Penafsiran Ayat-Ayat Kauniyyah". Juga dalam usaha memikirkan masalah kajian untuk tajuk ini dan latar belakangnya, hepotesis dan objektif kajian. Saya tergakum dengan usahanya meskipun dia seorang ibu kepada dua anak, sentiasa ceria, aktif dan pandai pula membahagi masa. Dia juga sedang menunggu kelahiran cahayamata ketiga. Semoga Allah memberi perlindungan dan kebahagiaan kepadanya dan keluarga.
Betapa ukhuwah itu indah andai dibajai dengan rasa kasih, sayang, persefahaman, kejujuran dan keikhlasan lalu bercambahlah ranting-ranting keimanan dan ketakwaan kepada Allah. Ukhuwah itu indai andai bertemu dan berpisah kerana Allah.

Sunday, April 03, 2005

ANTOLOGI CERPEN KKF

Antologi cerpen KKF [Khali Kota Fustat] bersama penulis Timur Tengah Malaysia sedang dipasarkan di Mesir sekarang ini. Antologi cerpen yang menghimpunkan penulis-penulis baru dan lama itu telah diterbitkan oleh Keluarga Pelajar-pelajar Kelantan Mesir [KPKM]. KKF yang memuatkan 16 buah cerpen itu adalah hasil pena saya sendiri, A.Ubaidillah Alias, Amiza Khusyri Yusof, Masrati Mohammad, Faezatul Herda Mohd Azaman, Anizah Abu Samah (penulis Jordan) dan Mohd Zaki M. Noor. Tahniah kepada penyusun antologi ini A. Ubaidillah Alias di atas usaha dan kerja keras sehingga berjaya menerbitkan himpunan cerpen penuntut-penuntut Timur Tengah. Sekitar empat buah cerpen di dalam KKF telah tersiar di media perdana Di Malaysia. Selebihnya adalah cerpen-cerpen baru yang dicipta oleh penulis senior dan junior di Mesir. Kebanyakan junior yang terlibat adalah peserta Kem Latihan Penulis [KELAP] PMRAM. Terima kasih juga kepada Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir [PMRAM] atas izin terbit antologi ini. Empat cerpen saya telah dimuatkan di dalam antologi ini, lima cerpen daripada A.Ubaidillah Alias, dua daripada Masrati Mohammad dan Mohd Zaki M. Noor serta satu cerpen daripada Amiza Khusyri, Faezatul Herda dan Anizah Abu Samah. Sejunjung tahniah buat rafik di atas usaha anda semua dalam menjayakan antologi cerpen KKF ini. Semoga antologi ini bisa menjadi rujukan kepada penulis-penulis baru di Lembah Nil untuk masa akan datang.

Friday, April 01, 2005

TUNAS-TUNAS HARAPAN

Lima hari sudah berlalu. Seminar Penulisan Kreatif dan Esei anjuran Kem Latihan Penulis [KELAP] pada 27 Mac yang lalu berjalan dengan jaya dan ceria. Peserta yang mencecah angka 100 orang itu begitu bersemangat dan ceria-ceria. Seperti tahun-tahun sebelum ini juga, kala seminar penulisan dijalankan sambutan daripada peserta amat menggalakkan. Tahun ini tidak kurang hebat juga, malah kedatangan peserta semakin meningkat. Namun sukar untuk membuat jangkaan adakah bengkel penulisan kreatif kelak akan mendapat sambutan yang hangat seumpama ini. Ada juga dikalangan peserta-peserta yang menghubungi saya sehari dua selepas seminar tersebut. Ada yang membuat laporan terhadap perkembangan penulisan mereka. Ada yang meminta kalam-kalam nasihat dan dorongan daripada saya. Tak kurang juga ada yang mahukan bimbingan khusus daripada saya. Saya ini bukan insan yang hebat di persada penulisan. Sekadar membantu dan menunjukkan jalan berdasarkan pengalaman yang teramat sedikit ini. Segalanya bertitik tolak daripada kemahuan dan kesungguhan diri setiap individu.

Saya melihat dikalangan mereka punyai semangat dan keyakinan untuk berkarya. Seminar itu telah menemukan saya dengan seorang dua peserta yang berpotensi menjadi seorang penulis yang menjanjikan. Bahkan telah ada sebelum mereka menyertai seminar lagi. Mereka telah mula berkarya. Mereka sering bertanya dan tidak segan meminta tunjuk ajar. Insan sebegini yang saya lihat mempunyai semangat yang kental dan hebat. Mereka yang berani menyambut cabaran saya itu saya kira adalah insan-insan yang benar-benar terbuka minda dan mempunyai sekelumit kesedaran untuk menulis.

Namun saya tidak pasti, adakah semangat mereka yang berkobar-kobar itu sekadar ikutan atau dek kerana kata-kata semangat yang saya dorongkan untuk mereka. Jika kesedaran itu benar-benar hadir dalam benak mereka, saya tidak perlu bimbang. Mereka akan terus menulis meskipun tanpa kehadiran saya di Bumi Kinanah ini. Tetapi, jika sikap dan semangat yang mereka miliki pada hari ini hanya ikutan semata, nescaya apa yang dilakukan itu tidak akan kekal lama. Saya akan melihat dan menunggu kelahiran penulis-penulis baru di Timur Tengah ini. Saya agak cenderung meletakkan harapan kepada mereka yang menyertai bengkel kelak. Saya yakin dan percaya, hanya insan-insan itu yang benar-benar mahukan suatu anjakan paradigma dalam diri mereka. Itulah insan-insan yang semahunya mengubah sikap disamping mencari dan menilai kemampuan dan potensi diri. Mereka mahu mencungkil bakat dan yang pasti mereka tahu apakah tujuan mereka untuk menulis.

Saya pada hari ini, sudah dapat menilai dan mengenal pasti calon-calon penulis baru itu. Harapan saya untuk mereka agar bersabar, tekun dan gigihlah dalam menjejaki suatu mandala baru dalam hidup yang rencam dan berliku. Ini titik permulaan untuk mereka yang gigih berusaha. Akan ada sinar dan harapan untuk mereka yang tekun dan sentiasa sabar. Tiada jalan pintas menjadi seorang penulis melainkan akan mengharungi liku-liku dan jerit perih sebagai calon penulis baru. Semoga insan-insan seperti mereka tidak andar di tengah jalan. Biar kecewa, namun jangan sekali berputus asa dalam menjejak dunia sastera yang harus dipelihara.

Saya, sudah mula menumpukan perhatian untuk imtihan yang akan datang. Semoga usaha menjejaki ilmu dan kejayaan berhasil untuk sampai kepuncak.