Pages

Saturday, July 30, 2005

CATATAN PENGEMBARAAN

23 Julai 2005
2.30 pg: Dari dataran komplek penginapan pelajar-pelajar Malaysia Mesir, Hayyu 'Asyir Kaherah, bertolak ke Matroh.

24 Julai 2005
4.15 pg: Solat subuh berjemaah
11.30 pg: Sampai di Matroh
1.30 tgh: Makan tengahari & solat jama' taqdim
3.00 ptg: Lawatan ke
- Bahru Ajibah
- Bahru Cleopatra
7.00 mlm: Lawatan ke Bazar Libya
9.30 mlm: Solat jama' takkhir, khidmat diri & makan malam


25 Julai 2005
6.30 pg: Bertolak ke Siwa (sarapan pagi)
9.30 pg: Lawatan sekitar Siwa
- Jabal Mouta
- Kolam Cleopatra
- Kota Lama Siwa
- Jazira Fatmas
- Makan tengahari & solat
7.30 ptg: Bertolak ke Matroh
10.30 mlm: Makan malam- khidmat diri- solat- rehat

26 Julai 2005
7.00 pg: Sukaneka mahabbah di sekitar pantai
11.45 pg: Bertolak pulang
2.00 ptg: Singgah di Muzium al-'Alamin
11.00 mlm: Sampai di Kaherah


Firman Allah S.W.T:
"Katakanlah: Berjalanlah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibatnya orang-orang yang mendustakan itu"

Alam ciptaan Allah S.W.T yang terbentang luas ini sesungguhnya menyimpan pelbagai rahsia keajaiban dan khazanah yang tersendiri. Segala-galanya terkandung dalam ilmu Allah Yang Maha Luas. Justeru, saya menfaatkan lawatan ini sebagai suatu pengembaraan yang amat berharga.

Pengenalan Matroh dan Siwa

Matroh merupakan sebuah pekan pantai, tempat Ratu Cleopatra dan Mark Anthony suatu ketika dahulu mempunyai sebuah istana. Matroh atau nama asalnya Marsi Matroh terletak di barat laut Mesir. Jarak ke Matroh adalah 600 km dari kaherah, mengambil tempoh sembilam jam perjalanan. Perjalanan menuju ke Matroh ini dikelilingi padang pasir dan melalui kota Iskandariah dan al-'Alamin. Matroh juga merupakan pusat peranginan sederhana pada musim panas yang mempunyai mercu tanda seekor kijang. Buah Thin dan Anggur merupakan tanaman utama bagi Matroh.

Siwa dikenali dengan nama Jazira Malah (garam) kerana dikelilingi oleh lautan garam, 90 km dari paras laut. Juga dikenali sebagai Jazira Ballah (buah kurma) kerana terdapat banyak pokok kurma. Jazira Fatmas juga adalah nama ketiga bagi Siwa kerana tanamannya yang subur. Jazirah Fatmas ini telah dinamai oleh orang-orang barat. Dinamakan Jazir kerana terletak di tengah-tengah laut Jerman. Di sini terdapat kebun yang terletak di tasik garam. Di sini juga terdapat sebuah kolam mandi Cleopatra sedalam tujuh meter dan menjadi sumber air bagi kebun tersebut. Oasis Siwa dikelilingi padang pasir yang luas dan terletak di bahagian barat Qattara, di tengah-tengah Padang Pasir Libya dalam Negara Mesir. Jaraknya ke Tenggara Matroh sekitar 300 km. Di Siwa terdapat kilang air mineral berjenama AQUA Siwa dan Safi. Pengeluar balah billuz, minyak zaitun, buah zaitun dan buah kurma yang terbesar di Mesir juga kota kedua di dunia pengeluar tamar dan zaitun. Masyarakat Siwa menggunakan Bahasa Barbar (bahasa Libya) sebagai bahasa perantaraan di antara mereka juga merupakan antara golongan yang payah untuk menerima Islam pada suatu masa dahulu. Tetapi apabila memeluk agama Islam mereka adalah golongan yang berpegang teguh pada ajaran Islam.

Pantai Cleopatra (Bahar Cleopatra/ Laut Cleopatra)

Di sini terdapat hamam Cleopatra (tempat mandi). Belakang hamam Cleopatra adalah kawasan yang paling merbahaya kerana batunya yang licin, curam dan ombak yang begitu kuat. Juga terdapat kesan pahat di dinding hamam.Pantai Ajibah (Bahar Ajibah/ Laut Ajaib)

Dinamakan Bahar Ajibah kerana keindahan pantainya yang menghijau dan membiru. Sesiapa yang melihatnya pasti berasa kagum kerana lautnya mempunyai tujuh warna berlapis apabila dilihat pada waktu menjelang senja.Jabal Mouta

Dinamakan Jabal Mouta kerana di sini adalah tempat menyimpan mayat penduduk Siwa.Terdapat lukisan di dinding-dinding yang menceritakan dan menggambarkan kisah perkahwinan Ratu Cleopatra dan Mark Anthony. Ia merupakan tempat simpanan harta, emas dan barangan berharga. Tetapi barangan ini dikatakan telah dicuri oleh penjajah. Terdapat satu bilik yang menyimpan mumia.Kolam Cleopatra

Kedalaman kolam ini lebih kurang lima meter. Dimaklumi kolam ini merupakan sumber utama bekalan air di Siwa. Terdapat suatu keajaiban kerana kolam ini tidak pernah kering dari dahulu sehingga sekarang.

Kota Lama Siwa

Lokasinya yang strategik dan kotanya yang begitu besar terlatak di antara dua bukit. Dari atas kota lama para pengunjung boleh melihat pamandangan Kubu Iskandar The Great, Tasik Garam dan Jabal Mouta. Pengunjung-pengunjung juga dapat melihat pemandangan Siwa yang antik dengan tanahnya yang subur dan ladang-ladangnya yang luas.


Kubu Iskandar

Terdapat sebuah lubang untuk mengambil bekalan air dari sebuah telaga yang terdapat di kaki bukit. Tempat yang tersembunyi ini adalah sebagai salah satu strategi peperangan yang tidak mampu dikalahkan oleh musuh. Satu ketika dahulu terdapat satu berhala yang mewakili tuhan matahari di puncak bukit. Dikatakan Iskandar The Great meminta pertolongan daripada berhala tersebut apabila ditimpa sebarang permasalahan. Tetapi berhala tersebut telah rosak semasa Perangan Dunia Ke II yang pernah dijadikan sebagai kubu peperangan oleh tentera Jerman. Masih terdapat tulisan masyarakat Firaun dahulu di pintu gerbang. Terdapat sebuah bilik kecil yang digunakan oleh pendita dan ahli agama pada zaman dahulu. Manakala di sebelah kiri kubu terdapat tempat pentadbiran tentera yang ditawan.

Friday, July 22, 2005

SALHA DIWAWANCARA FAHD RAZY

Assalamualaikum Warahmatullah

Pertama sekali saya mewakili seluruh warga esastera
ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana sudi
diwawancara dan berkongsi pengalaman Kak Sal dari
segala segi terutamanya dari sudut penglibatan dalam
sastera.

1) Pertama sekali, apakah perasaan Kak Sal apabila
telah terpilih untuk ruangan wawancara esastera kali
ini?
Pertama dan selamanya, ucapan terima kasih buat laman sastera siber, esastera.com kerana sudi mewawancara saya. Terima kasih juga kepada adik Fahd Razy kerana bersengkang mata barangkali menyediakan soalan untuk akak. Terkejut juga tengok soalan-soalan yang diajukan mujur tidak begitu banyak :). Rasa seganpun ada juga sebab tak banyak pengalaman yang boleh dikongsi bersama.

2) Sebagai permulaan, bolehkah Kak Sal ceritakan
serba sedikit tentang latar belakang keluarga?
Akak berasal daripada keluarga yang sederhana, anak jati Negeri Sembilan. Emak dan abah bekerja sebagai penoreh getah. Tidak banyak yang dapat akak ceritakan kerana latar belakang keluarga bukan dalam golongan yang terlibat dengan dunia penulisan dan sastera. Sekadar pengenalan terhadap ahli keluarga, emak berasal dari Rembau dan abah berasal dari Jelebu. Akak anak sulung daripada lima beradik. Adik yang kedua lelaki berusia 21 tahun, lepasan Institut Kemahiran Mara, Jasin Melaka. Adik perempuan pula bersekolah di Maahad Ahmadi Gemencheh Negeri Sembilan, lower six. Adik keempat lelaki juga, bersekolah di Sekolah Menengah Rendah Agama Kuala Klawang dalam persediaan menduduki PMR dan adik bongsu juga lelaki, bersekolah di sekolah yang sama sekarang dalam tingkatan satu.

3) Bolehkah Kak Sal ceritakan serba sedikit tentang
penglibatan awal Kak Sal dalam sastera?
Awal penglibatan dalam sastera, akak lebih cenderung kepada genre puisi moden, sajak. Semasa di sekolah rendah hingga usia mencecah 15 tahun sering mendeklamasikan sajak di sekolah apabila ada sesuatu majlis contonhya, sambutan 'Hari Guru' dan hari 'Anugerah Pelajar Cemerlang'. Namun mencecah usia 15 tahun akak mula beralih minat kepada genre cerpen dan tidak lagi aktif dalam genre sajak hingga kini. Bermula usia itu akak menjadikan penulisan sebagai hobi. Jika ada masa senggang akak akan bikin cerpen berdasarkan idea-idea yang lahir disamping menyelitkan serba sedikit pengalaman hidup. Apabila menjejakkan kaki ke Perlembahan Nil, akak temui sebuah kelap penulisan yang dapat membantu mengenalkan tentang penulisan. Akak sertai kelap tersebut yang dinamakan sebagai Akademi Karyawan Mansurah. Akak kembali mengasah bakat yang hampir tumpul dan apabila karya-karya akak tersiar dalam majalah mahasiswa al-Azhar, akak semakin bersemangat untuk menulis. Sejujurnya akak gemar mengakrabi karya-karya penulis mapan seperti Sdr Faisal Tehrani, Nisah Haji Haron dan Mawar Syafie disamping gemar membaca karya-karya penulis kawakan seperti Sdr Atondra, S.M Zakir dan Sasterawan Negara yang tidak asing lagi A.Samad Said atau lebih mesra dengan nama jolokan Pak Samad. Kecenderungan mengakrabi karya-karya penulis-penulis mapan dan kawakan ini telah memasak satu semangat dan azam untuk akak menguliti sastera lalu penglibatan awal dalam sastera itu berputik, bermula daripada minat yang gemar membaca karya-karya sastera. Hasilnya sekarang ini menulis bukan lagi dirasakan sebagai hobi sebaliknya sebagai tanggungjawab yang berat.

4) Bolehkah kongsi bersama kami pengalaman sewaktu
kecil yang Kak Sal tidak dapat lupakan?
Hehe :) malunya hendak cerita. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu abah kejar sambil pegang rotan. Abah marah sebab akak tak pergi mengaji al-Quran. Abah tahu akak pergi mengaji tiap-tiap hari tapi suatu hari tok guru datang ke rumah nak ziarah akak. Dia ingat akak tak sihat sebab dah tiga hari tak datang mengaji. Masa itulah tembelang akak pecah. Abah cari akak merata dan akhirnya dia jumpa akak menyorok di sebalik pokok durian. Akak pun apa lagi lari sampai tak cukup tanah. Sejak dari hari itu akak terus rajin mengaji dan cepat hafal ayat-ayat dalam Muqaddam sehingga akhirnya khatam al-Quran pada usia lapan tahun.

5) Makanan dan minuman kegemaran?
Tentunya masakan emak tapi yang khusus suka masak asam pedas (nama sahaja pedas tapi tak boleh makan pedas-pedas). Minuman pula suka yang tidak berais khususnya soya dan laici.


6) Apakah hobi Kak Sal?
Hobi akak banyak. Disamping suka menulis akak suka melukis, menjahit, melayari internet, buat kraftangan, buat kaligrafi Islam (khat) dan suka memasak. Adakalanya suka juga jalan-jalan cari ilham sambil berwisata.

7) Adakah sesiapa di antara ahli keluarga yang
terlibat dengan aktif dalam sastera? Jika ya, adakah
ahli keluarga tersebut telah banyak membantu Kak Sal
dalam dunia penulisan?Bagaimana?
Tidak ada ahli keluarga yang terlibat dalam sastera.

8) Jika tidak, bagaimanakah Kak Sal mendapat semangat
untuk bergiat dalam dunia penulisan? Bagaimanakah Kak
Sal melatih diri dan belajar untuk menghasilkan karya
kreatif juga pengalaman yang paling diingat sepanjang
bergiat dalam penulisan?
Akak mendapat semangat daripada emak dan abah. Abah khususnya sering memberi dorongan dan sokongan sebab abah minat juga pada sastera disamping pernah menjadi guru Bahasa Melayu semasa usia 19 hingga 23 tahun. Jadi abah memang sering bercerita perkara-perkara berkaitan sastera termasuk suka bercerita tentang cerita lagenda.

Tidak lupa juga, ucapan terima kasih kepada rafik-rafik yang sering memberi sokongan dan semangat untuk akak terus giat menulis. Sdr Amiza Khusyri, Ubaidillah, Nuralana, Faezah Erda (sekadar menyebut beberapa nama) dan ramai lagi. Mereka ini sering memugar semangat untuk memastikan kami sama-sama terus konsisten menulis.

Kak Nisah Haron dan Kak Mawar Syafie juga merupakan insan-insan yang sering
memberi galakan dan sokongan. Mereka sering memberi tunjuk ajar dan sering juga menjadi tempat rujukan untuk akak menimba ilmu dan pengalaman dalam dunia penulisan.

Disamping itu, akak memang suka membaca karya-karya kreatif dan apa-apa sahaja bahan bacaan berkenaan sastera sama ada di akhbar atau majalah-
majalah. Dari situ akak belajar untuk menghasilkan karya dengan meneliti setiap keindahan bahasa yang terselit di dalamnya disamping suka memerhati, mengkaji dan mentafsir setiap apa yang akak lihat.

Pengalaman yang paling diingat...tentunya bila karya tersiar di media perdana,
Berita Minggu. Sdr Amiza orang pertama yang memaklumkan perkara tersebut kepada akak. Namun begitu pengalaman yang terakam kemas dengan rasa sayang dan cinta semasa berada dalam kelap Akademi Karyawan Mansurah, Mesir. Di situ akak banyak menimba pengalaman tentang dunia penulisan.


9) Siapakah penulis idola Kak Sal di esastera.com dan
di luar esastera.com? Mengapa?
Penulis yang menjadi idola di esastera.com, Sdr Ghafirah Idris dan di luar esastera.com pula adalah Sdr Faisal Tehrani. Bagi akak, Sdr Ghafirah meskipun masih muda, namun beliau berjaya berfikir melangkaui sempadan usia dan semangat serta kesungguhan beliau amat akak kagumi. Sdr Faisal Tehrani pula, terlalu banyak kepelikan idea yang dicipta dan gagasan pemikiran yang disampaikan sungguh mengagumkan. Pendek kata, akak semacam dah jadi 'tehraniun', jika ada karya-karya Sdr Faisal tidak kira secara kritikan atau apa sahaja, pasti tidak akan melepaskan peluang membacanya.

10) Kebanyakan karya Kak Sal adalah cerpen. Tidak
berminat dengan puisi?
Akak memang berminat dengan puisi sebab awal penglibatan aktif berpuisi namun bila lama dah break off rasa sukar hendak memulakan semula.

11) Apakah projek utama yang sedang Kak Sal usahakan
sekarang ini (dalam penulisan)...cerpen terbaru?
Bila ditanya tentang projek penulisan terasa sukar hendak menjawab sebab akak gambarkan perkataan 'projek' adalah sesuatu yang besar dan mantap.Walau bagaimanapun sekarang hanya ripuh bikin cerpen-cerpen baru. Disamping itu dalam usaha menghasilkan antologi cerpen yang ketiga bersama rakan-rakan penulis Malaysia, Timur Tengah.

12) Tidakkah berhasrat menulis novel atau skrip
teater/ drama?
Secara jujur memang akak ada hasrat dan masih menyimpan hasrat untuk menulis novel dan skrip drama. Bahan-bahan rujukan memang sentiasa ada namun benar-benar belum bersedia.

13) Kak Sal adalah seorang pelajar di luar Negara,
dan juga seorang penulis yang giat... bagaimanakah Kak
Sal membahagikan masa antara menulis dan aktiviti
lain?
Kebiasaan akak menulis sebelah malam sebab kami di sini berprogram sebelah siang. Waktu menulis sekitar lepas solat isyak hingga jam 2.00 pagi. Bagi diri akak dua-dua perkara ini adalah penting (menulis dan berprogram). Segala perkara yang berkaitan ilmu dan pengalaman akak akan kejar dan terus mengejar hingga dapat. Akak akan pastikan diri menulis secara konsisten. Paling kurangpun satu hari mesti hasilkan satu fragmen. Bila tidak ada mood untuk menulis atau idea mati secara tiba-tiba, akak akan peram karya sehingga idea datang kembali.

Kebiasaan di sini akak aktif dalam kelap-kelap penulisan dan terlibat dengan Biro Penerangan dan Penerbitan Suara Kampus mahasiswa al-Azhar. Justeru apabila
tanggungjawab dan amanah yang dipikul menuntut untuk dilunasi dengan segera, akak akan sedaya membahagikan masa sebaik mungkin. Sejujurnya, akak tak gemar menangguh-nangguh kerja. Oleh sebab itu, apabila ada tugas yang belum selesai, akak akan selesaikan sesegera mungkin. Jadi, masa yang diperuntukkan untuk menulis tidak akan terganggu.

14) Apakah pandangan Kak Sal tentang esastera.com?
Sebarang cadangan yang hendak diketengahkan?
Secara peribadi, laman sastera siber esastera.com diyakini sebagai tapak asas yang kukuh untuk penulis-penulis pucuk muda mengasah bakat dan minat. Di sini tempat mencurah idea dan menimba pengalaman. Di sini juga penulis-penulis baru, mapan dan kawakan berkumpul menghimpun idea. Saling berpimpinan dan beriringan pandangan. Justeru, di sini ada satu rantaian hubungan yang amat berharga wajar dihargai kerana jatuh dan bangun semangat sesama kita, hanya kita yang merasai. Lantaran itu, ada rasa ingin berkongsi rasa dan idea, memupuk dan memugar semangat yang pudar dan suram. Perkara sebegini tidak akan dikongsi bersama andai penulis-penulis bersikap sendiri-sendiri kerana seorang penulis, semangat dan kesungguhan itulah yang menjadi penerus perjuangan berlari di atas medan pena. Sesama kita harus peka untuk memastikan rakan seangkatan terus konsisten dan prolifik menulis.

Buat masa ini tiada sebarang cadangan untuk diketengahkan.

15) Apakah pandangan Kak Sal tentang mutu karya di
esastera.com dan juga para penulisnya?
Pandangan ini, tidak semestinya mencerminkan penilaian terhadap mutu karya di esastera.com. Akak melihat penulis-penulis di esastera.com majoriti adalah penulis-penulis muda yang sedang dan telah menempa nama. Rata-rata mereka tahu untuk menyampaikan idea dan pandanagn dalam penulisan. Karya-karya mereka juga meskipun ada yang klise, namun berjaya menarik minat khalayak pembaca esastera.com. Tidak dinafikan, ada yang hebat mencerna idea dengan kekuatan bahasa dan langgam penceritaan yang baik. Cuma, yang masih baru belum terlambat untuk menimba ilmu dan mempelajarinya daripada penulis-penulis yang mapan dan hebat. Cerpenis juga sebenarnya banyak membantu penulis-penulis baru memajukan karya. Jadi kelebihan dan kekurangan sesuatu karya itu hanya dapat dinilai andai kita konsisten menulis. Disamping itu, penulis-penulis mapan dan kawakan adalah ibarat tiang utama dan yang baru ibarat tiang seri sesebuah rumah.

16) Cerpen-cerpen Kak Sal di esastera.com banyak
menarik minat para ahli berdasarkan respons dan komen
yang diberi. Adakah Kak Sal berpuas hati dengan
pencapaian tersebut? Bagaimanakah Kak Sal mendapat
idea?
Sehingga kini masih tidak berpuas hati dengan karya-karya sendiri meskipun kebanyakan respon yang diterima banyak memuji. Terlalu banyak kekurangan yang perlu ditampung dan terlalu banyak kelemahan yang sewajibnya dibaiki.

Bagi akak setiap idea yang diperolehi adalah ilham daripada Allah. Namun akak sentiasa mencari di mana idea itu bersembunyi. Kemana sahaja akak pergi pen dan
buku catatan sentiasa ada. Setiap perkara yang berlaku disekeliling akan diperhati. Lalu mengambil ikhtibar dan berazam mahu merakam dan mengabadikan perkara yang menyentak jiwa dan perasaan menjadi sebuah cerpen. Jika kontang idea, akak akan keluar dan berjalan-jalan mencari idea dengan memerhati dan mencatat. Adakala akak akan melayari internet dengan menjelajah website-website tertentu untuk memburu dan mendapatkan berita semasa dan terkini. Disamping itu, membaca adalah jalan terbaik bagi diri sendiri untuk mendapatkan idea-idea baru.

17) Jika diberi peluang, siapakah warga esastera yang
Kak Sal ingin berjumpa? Mengapa?
Emm...sebenarnya akak teringin hendak bersua muka dengan ayahanda Latip Talib. Meskipun kami berasal dari daerah dan pekan yang sama, namun masih belum ada kesempatan beramah mesra. Sewajarnya yang dekat itu harus lebih dikenali dan yang jauh dirapat-rapatkan. Jauh dari satu sudut, ayahanda Latip Talib punyai keistimewaan yang lain daripada yang lain. Semacam dalam jiwa beliau ada seni sastera yang unik barangkali tidak dimiliki oleh penulis-penulis muda hari ini. Akak melihat itu ada dalam diri beliau.

18) Pengalaman manis sepanjang di negara orang?
Bagi diri akak seorang mahasiswi al-Azhar, tentunya saat berjaya dalam perperiksaan itu yang paling manis dikenang kerana itulah hadiah berharga untuk emak dan abah.

19) Pengalaman pahit pula?
Pengalaman pahit, sukar hendak diceritakan. Nanti kalau diceritakan boleh jadi satu novel :)

20) Di Mesir, Kak Sal merupakan salah seorang pelajar
yang aktif menggerakkan persatuan-persatuan penulis di
sana, misalnya menjadi panel hakim dan juga pembentang
kertas kerja.

21) Apakah pendapat Kak Sal tentang suasana penulisan
di kalangan pelajar Mesir?
Sejujurnya apabila melihat suasana penulisan di kalangan pelajar Mesir, dalam sudut yang pertama amat menggembirakan. Meskipun sambutan terhadap dunia penulisan tidak seramai menghadiri aktiviti dan program-program lain, namun kesungguhan menghadiri program-program penulisan di sini amat menggalakkan.

Penilaian dalam sudut yang kedua pula, kesungguhan untuk menulis di kalangan pelajar Mesir agak kurang rancak terutama dalam genre kreatif. Ramai yang tidak konsisten menulis. Ramai yang menghadiri seminar penulisan, namun
kesungguhan itu benar-benar dapat dinilai apakala sambutan terhadap bengkel penulisan hanya dihadiri oleh satu perempat daripada mereka yang menghadiri seminar. Jika ada sekalipun yang konsisten menulis, hanya mereka yang benar-benar ada kesungguhan dan kesedaran akan peri pentingnya melibatkan diri dalam dunia penulisan.

22) Apakah pengalaman yang sering dikenang dalam
menggerakkan kegiatan penulisan di Mesir?
Pengalaman yang sering menjadi kenangan apabila bekerjasama dalam satu team dan berkumpul dengan rakan-rakan penulis semasa menggerakkan program penulisan.

23) Saya selalu melihat antara masalah yang dihadapi
oleh penulis-penulis Mesir di esastera adalah
komputer. Adakah Kak Sal menghadapi masalah yang sama?
Bagaimana mengatasinya?
Akak ada komputer peribadi jadi masalah untuk menulis tidak begitu ketara. Namun itu bukan masalah utama kerana kita boleh menulis di atas kertas. Akak sentiasa bersedia dengan kemungkinan yang datang sebab bila komputer buat ragam akak akan menulis di dalam sebuah buku khas yang disediakan untuk menulis cerpen. Malah semasa disekolah dahulu akak memang menulis di dalam buku khas itu sebab ketika itu akak tidak punyai komputer. Bila rasa apa yang ditulis sudak ok, baru cari altenatif lain bagaimana hendak menaip.

24) Apakah pandangan Kak Sal tentang dunia Islam hari
ini, khususnya di Mesir tempat Kak Sal belajar?
Islam itu adalah agama yang mulia. Kebobrokan dan kucar-kacir yang berlaku dalam dunia Islam hari ini bukan berpunca daripada agama Islam itu sendiri. Agama Islam itu syariatnya tidak akan berubah malah kekal zaman-berzaman. Meskipun zaman semakin maju, tidak wajar mengklasifikasikan syariat yang terkandung dalam agama Islam itu tidak sesuai digunakan pada zaman ini. Usul dan asal pengeluaran hukum adalah sama tidak akan berubah hanya cabang ilmu, pembahagian hukum dan penyelesaiannya sahaja yang berbeza. Justeru, nasib yang menimpa dunia Islam hari ini wajar diambil perhatian. Fenomena ini berpunca daripada sikap umat Islam itu sendiri. Teguh berdiri, kukuh terpasak, jatuh dan bangun sesuatu bangsa dan Negara bergantung kepada kebersamaan, kepercayaan, keimanan dan pengetahuan serta kesedaran melihat kembali sejarah silam.

Akak memetik kata-kata seorang pemikir barat "The history of mankind beers witness to the fact that the rise and fall of people and civilizations ape directly related to the acquisition, production and sagacious use of knowledge. Those who excel in this respect assume the leadership of nations." Tuntas, mengapa sebagai umat Islam kita tidak cuba mengaplikasikan prinsip yang diamalkan oleh orang-orang barat ke dalam kehidupan kita untuk membangunkan dan menjaga keharmonian Negara-negara Islam. Yang baik harus dicontohi dan yang buruk harus ditolak. Mereka sering mencedok kebaikan dan kebenaran yang ada dalam agama Islam lalu diaplikasikan dalam kehidupan mereka. Sedangkan kita pula menolak kebaikan itu dan mengamalkan keburukan. Kepincangan akhlak juga tidak akan berlaku andai kita setia mentaati perintah Allah dan Rasul-Nya. Lalu pandanglah kepada sejarah yang lalu agar perkara yang sama tidak akan berulang kembali kerana manusia yang sering melihat sejarah akan berhati-hati untuk memikirkan dan membina masa depannya.

25) Apakah matlamat yang ingin dicapai dalam
penulisan?
Akak mahu menjadi seorang penulis yang berjaya menerapkan nilai-nilai murni dalam kehidupan masyarakat. Akak bercita-cita merubah barah kejahilan yang ada dalam masyarakat dengan ilmu dan iman lalu disampaikan melalui pena. Tidak mengharap sebarang balasan, cukup melihat perubahan dan kesedaran lahir dalam jiwa masyarakat, itulah anugerah yang paling berharga.

26) Bentuk karya bagaimana yang kak Sal gemari?
Akak menggemari karya-karya dalam skop penceritaan kisah sejarah, keluarga, agama, budaya dan satira.

27) Yang terakhirnya apakah nasihat untuk para
penulis di esastera.com?
Untuk warga esastera.com, pupuklah kesedaran menulis dalam diri secara berterusan. Binalah sikap yang betul, telus dan jujur sebagai seorang penulis yang sewajarnya memasyarakatkan masyarakat. Jauhkan sikap lekas mecak, takut dikritik dan cepat berputus asa kerana sikap-sikap itu hanya akan merugikan dunia penulisan dan sastera kita. Suburkanlah rasa tanggungjawab, tasamuh dan kasih sayang dalam diri sendiri dan masyarakat kerana di situlah kita bermula mengenal realiti hidup yang terselit di celahan pagar kehidupan. Masyarakat sekeliling adalah cerminan diri seorang penulis. Jika songsang akhlak dan akidah, kitalah perubah dan penunjuk jalan untuk mereka mencari dunia yang benar itu. Penulis juga adalah pengembara kerana sering mengembara dalam diri sendiri untuk menerokai misteri kehidupan.

Akhir bicara akak menyorot kembali tulisan SN A.Samad Said "Perjalanan atau pengembaraan juga sebenarnya adalah proses menuntut ilmu; proses mematangkan minda dan menterjemah misteri dunia." [Halaman 39: Biografi Sasterawan Negara A.Samad Said]

Lantaran itu manfaatkan catatan pengembaraan hidup sebaiknya buat ikhtibar diri dan khalayak pembaca.
Tuesday, July 19, 2005

SUKMA SEORANG HAWA

Telah lelah merempuh hidup yang penuh ranjau. Adakala bungkam, adakala pasrah, adakala titisan airmata menjadi peneman setia dikala dirimu terhumban ke kencah derita. Dia bukan sesiapa dalam hidupmu. Dia hanya seorang insan yang hadir mengocak ketenangan jiwamu. Dia juga hanya insan yang tahu mengikat janji setia. Namun, kesabaranmu bergelar HAWA, mendidik atmamu menjadi sekukuh benteng yang megah berdiri. Hanya terlihat retak-retak dan serpihan, pun begitu dikau tetap berdiri teguh. Dia adalah ADAM yang mungkir janji. Barangkali terlupa pada amanah TUHAN, diciptakan sebagai rijal untuk melindungi. HAWA, diciptakan dirimu tidak daripada telapak kaki untuk dipijak-pijak. Tidak juga diciptakan di atas kepala untuk disanjung. Namun dikau diciptakan dari tulang rusuk yang kiri, dekat dengan hati untuk dilindungi dan dikasihi. HAWA, hanya kesabaran itu bukti keteguhan imanmu. Biarkan dia dengan hidupnya. Biarkan dia dengan jalan yang dipilihnya. Cukuplah HAWA, jangan kau biarkan dia melakar duka dan sengsara di atas marsum jiwamu. Perjalanan masih jauh. Terlalu banyak harus kau tempuhi. Andai ditaqdir TUHAN kebahagiaan menanti, pasti dapat kau dakap jua pembelaan dan pengertian seorang insan. Namun, andai taqdir TUHAN menuntut kesabaran, biarkan derita itu mengalir dalam sukma geringmu bersama suci keimanan dan keredhaan. Akan ada ganjaran menanti, hadiah sebuah pengorbanan pada seorang insan yang enggan mengerti. Dakaplah kasih TUHAN, kerana itu cinta hakiki. HAWA, ketabahanmu merantai jiwaku.

Friday, July 15, 2005

SASTERA, JIWA MANUSIA

Hari ini saya menemukan semangat dan kesungguhan anak-anak Negeri Sembilan yang cuba mengakrabi dunia penulisan. Tiga hari bersama mereka dalam pelbagai agenda, banyak yang telah saya temui dalam diri mereka. Saya kagum dengan semangat dan kesungguhan mereka menghadiri program yang dianjurkan oleh Akademi Karyawan Badan Kebajikan Anak-Anak Negeri Sembilan(AKRAB). Petang ini, kami berdiskusi dan sama-sama mengupas permasalahan yang ada dalam diri penulis-penulis baru. Ramai yang berbakat dalam dunia penulisan, namun tidak ramai yang konsisten. Ramai yang kecewa kerana karya-karya mereka sering dibakul sampahkan. Itu bukan halangan utama, semangat dan usaha akan membuahkan hasil diluar jangkaan. Mereka bertanya: apakah kepentingan karya kreatif berbanding karya non-kreatif? Ramai yang tidak menyedari, kesedaran memupuk rasa simpati dan tanggungjawab terhadap agama, bangsa dan negara lahir saat anda menikmati karya kreatif. Di situ lahirnya rasa amanah lantaran keistimewaan karya kreatif itu ada sastera di dalamnya. Sastera itu menghalusi peribadi dan jiwa. Sastera juga membina jiwa manusia bermasyarakat. Tuntas sastera ada seni yang unik kerana jiwa manusia adalah sastera. Lantaran itu, perhatikan jiwa-jiwa insan yang gersang sastera, mereka sukar menghalusi peribadi, sukar menebak duka dan luka kehidupan masyarakat sekeliling dan mereka hanya tahu menabur bicara tanpa ilham pena tumpah di atas kertas. Kata-kata ini menjurus kepada musuh-musuh Islam, kontang sastera jiwa buat rasa kejam bersalut. Lantaran itu hilang tasamuh, lalu benarlah firman Allah: "Tidak akan redha orang-orang Yahudi dan Nasrani sehingga (umat-umat Islam) mengikuti agama mereka."
Usah disangkal firman Allah, usah dinafi kekuasaan-Nya kerana kekuasaan al-Khalik haram digugat, wajib diimani. Amanah yang melingkari ini tidak akan terhenti andai rasa sedar sentiasa bersalut dalam sanubari. Kepada anda yang mempunyai kesedaran, lunasi tanggungjawab ini. Gemilangkan dunia pena agar ilmu yang ada dibukukan buat panduan generasi akan datang.

Tuesday, July 12, 2005

MENCARI LOCUS STANDI

Sebetulnya saya sekarang berada di kota Kaherah. Baru usai melunasi amanah dalam slot pembentangan kertas kerja "Pengenalan Ringkas Struktur Penulisan Cerpen". Mohon maaf kepada pengunjung-pengunjung blog saya. Setiap hari anda semua menatap entri yang sama. Dalam ripuh melunasi amanah, saya sempat mengkhatami novel Nisah Hj Haron(kak Nisah) yang berjudul "Mencari Locus Standi". Kekuatan bahasa yang ada pada kak Nisah membuatkan struktur penulisan ayat berjalan lancar. Tiada rasa jemu membaca jalan cerita novel tersebut. Membaca novel tersebut seolah-olah saya sedang menyelami sikap dan jati diri yang ada pada diri beliau. Syabas kepada kak Nisah. saya sentiasa merindui karya-karya beliau. Sungguh! Kak Nisah tidak menyembunyikan diri beliau sebagai seorang peguam dalam novel tersebut. Ada sesuatu yang harus saya pelajari. Juga telah membantu pengkajian saya terhadap adat pepatih. Saya akan meneruskan pengkajian saya sehingga cita-cita untuk menggarap unsur-unsur naratif dalam karya kreatif tercapai. Kita bertemu lagi dalam entri saya yang akan datang. Selamat membaca.

Friday, July 08, 2005

ALKISAH SATU HARI

Satu hari di akhirat, ibarat seribu tahun di dunia. Satu hari di dunia sentiasa mengharap siang dan malam yang panjang. Satu hari di akhirat sentiasa menunggu ketibaan esok. Satu hari di dunia, menghitung wang dan harta. Satu hari di akhirat sentiasa menghitung masa. Satu hari di dunia, mengejar pangkat dan nama. Satu hari di akhirat tidak menghiraukan orang lain. Satu hari di dunia tamak harta. Satu hari di akhirat tamak amalan. Satu hari di dunia...peduli apa aku...kumpul harta banyak-banyak. Satu hari di akhirat...peduli apa aku...aku mahukan amalan aku...aku nak himpun amalan aku agar mizan kejahatan menjadi ringan. Satu hari di dunia, umur kita berbeza...ada muda, remaja dan tua. Satu hari di akhirat dan selamanya... kita kekal muda sebaya. Satu hari di dunia tidak kenal Tuhan. Satu hari di akhirat...oh! Engkaulah Tuhanku.

Alkisah satu hari. Bermacam ragam...bermacam perbandingan. Satu hari itu, di mana kita. Satu hari itu, apa yang kita lakukan. Satu hari itu matahari terbit disebelah barat. Hari itu, hari Jumaat. Itulah hari kiamat. Satu hari ini sudah banyak alamat dan petanda. Jika tidak percaya lihatlah satu hari ini, apa yang akan terjadi. Banyak perkara akan terjadi satu hari ini. Projek pembangunan berjalan lancar dan pesat. Mahu buat bangunan pencakar langit. Buang bayi...lagi banyak macam zaman jahiliyah. Berzina lagi tak terkira...dosa pahala sama sahaja tiada beza. Satu hari, ibu- bapa tunduk pada kemahuan anak. Mereka takut pada zuriat sendiri. Sungguh! Anak-anak derhaka lagi. Kalau tak percaya, tengoklah...pasti ada yang lawan cakap ibu-bapa. Lihat sahaja satu hari ini, manusia banyak yang terleka. Alkisah satu hari...malaikat maut merenung 70 kali renungan yang tajam. Tiap-tiap hari begitu. Alkisah satu hari pasti akan ada yang mati. Mana tahu, mungkin hari ini kita mati.

Alkisah satu hari, akan tinggal kenangan...akan tinggal sejarah...akan tinggal lagenda.

Tuesday, July 05, 2005

RAGAM SANA SINI

+ Semalam adik Umar (Pengarah Akademi Karyawan BAKANS=AKRAB) menghubungi saya. Dia minta saya membentangkan kertas kerja Teknik Penulisan Cerpen pada 12/7/2005 ini, bertempat di dewan Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani, rumah Badan Kebajikan Anak-Anak Negeri Sembilan. Saya dimaklumkan program tersebut akan berlangsung tiga hari berturut-turut, berupa semi-Seminar Penulisan. Juga akan ada slot Teknik Penulisan Puisi: penyampai oleh Norsuriana, salah seorang ahli E-sastera.com yang aktif berpuisi. Selain anak-anak Negeri Sembilan, penyertaan hanya dibuka kepada anak-anak Negeri Melaka, Kuala Lumpur dan Perlis sahaja. Pasti ramai yang tertanya-tanya mengapa begitu. Saya tidak dapat memberi jawapan meskipun saya tahu jawapannya. Jika mahu tahu lebih lanjut bolehlah bertanya kepada adik Umar.

+ Ada beberapa orang rakan di Mesir bertanya: Salha, kenapa forn blog awak macam dakwat tumpah. Lebih elok jika tidak diboldkan... Oh ya kah? Kemudian saya bertanya kepada sebahagian rakan-rakan di sini dan di Malaysia. Kata mereka forn blog saya ok. Tidak pula kelihatan macam dakwat tumpah. Ada yang memberi pandangan agar saya membuat catatan: paparan terbaik adalah 1024 x 768. Saya menggunakan paparan 800 x 600. Jelas dan semuanya ok. Ada yang sudah mencuba paparan 1024 x 768. Tetapi hasilnya mereka masih menikmati forn yang seumpama dakwat tumpah. Justeru saya faham, masalah yang berlaku ini bukan berpunca daripada blog saya. Tetapi barangkali berpunca daripada pc yang mereka gunakan. Kebanyakan pc yang terdapat di Cyber Cafe, Mesir adalah musta'mal (yang terpakai). Justeru, banyaklah perkakas-perkakas di dalamnya juga kurang berkualiti. Salah satu daripadanya, mungkin menggunakan VGA yang lama. Itu tafsiran pertama saya. Banyak lagi tafsiran yang bermain di minda saya kerana saya bukan seorang pakar komputer. Walau apapun pengalaman telah banyak mematangkan dan banyak memberi ilmu baru kepada saya. Saya dan komputer peribadi ibarat sepasang kekasih yang terlalu intim. Lalu jika komputer buat ragam, saya sudah menjangka apa yang dimahukannya. Kadang-kadang komputer macam manusia juga. Ada kala sakit perut, adakala sakit kepala.

+ Malam semalam Norviyah telefon saya. Komputer rakan serumahnya buat ragam. Lalu dia bertanya apa yang harus dilakukan. Saya kesani apa yang membuatkan komputer tersebut buat ragam. Lalu saya ajari perka-perkara yang sewajarnya dia lakukan. Harus diingat, komputer adalah barang yang terlalu sensitif dan mudah rosak terutamanya di sini. Selain itu peti sejuk juga begitu. Hal ini kerana bekalan elektrik di Mesir tidak stabil dan kurang mencukupi. Akibatnya banyaklah barang-barang elektronik di sini mudah rosak. Oleh itu, gunalah stabilizer untuk komputer anda insya-Allah akan selamat daripada sebarang bahaya.

+ Kem Latihan Penulis (KELAP) akan mengadakan bengkel penulisan kreatif dan non- kreatif pada 23/7/2005 dan 24/7/2005 ini bertempat di rumah Badan Kebajikan Anak-Anak Negeri Sembilan. Program tersebut akan bermula jam 7.00 pagi. Justeru, penyertaan di buka kepada semua warga kampus anak-anak Malaysia di Mesir. Karya asli hendaklah diserahkan kepada alamat e-mel berikut:
syarifahsalha@yahoo.com (untuk puisi dan cerpen) dan ayohwer_179@yahoo.com
(untuk non-kreatif, esei). Karya hendaklah di hantar menggunakan Attachment ke alamat e-mel tersebut sebelum 16/7/2005 ini. Yuran penyertaan sebanyak LE 10.75 termasuk salinan fotostat karya dan makan tengah hari.

Sunday, July 03, 2005

PENGALAMAN YANG MEMATANGKAN

Semalam sebelum pulang ke kota kecil Mansurah hati rasa berdebar-debar. Semacam emosi dan deras darah berkocak. Saya nyatakan perasaan tidak tenteram itu kepada rakan-rakan serumah. Kata mereka: banyakkan beristighfar mungkin ada sesuatu bakal terjadi. Sekitar jam 8.00 pagi saya dan lima rakan melangkah keluar dari imarah (bangunan) Negeri Sembilan. Dua rakan saya, Aishah dan Nurul Huda berjalan di bahagian hadapan. Saya dan kak Mazlina berada pada bahagian tengah dan Mariam serta Norviyah berada di belakang saya. Hampir tiga langkah sebelum sampai ke jalan besar, tiba-tiba ada sebuah kereta meluncur di sisi kak Mazlina lalu cuba meragut beg yang tersandang di bahu kanannya. Serta merta rakan saya Norviyah menjerit dan saya dengan pantas menoleh. Alhamdulillah, mungkin kerana jeritan itu buat si peragut tergegau lalu mematikan niat untuk mencuri dan terus memecut kereta. Sepanjang perjalanan dari Hayyu Sabi' ke Ramsis kami lebih berhati-hati. Sesampai di Ramsis kami berpisah dengan Aishah dan Nurul Huda kerana mereka menuju ke destinasi kota tinggalan Iskandar Zurkarnain, Iskandariah (Alexandaria). Kami berempat pula mengambil kenderaan menuju ke Mansurah menaiki van. Tepat jam 11.00 pagi kami tiba di kota kecil Mansurah dan pulang ke rumah masing-masing. Sesampai di rumah sewa, saya berehat seketika melepaskan lelah dan penat. Namun hati saya masih berdebar-debar dan fikiran semakin runsing. Saya tekan butang komputer dan buka e-mel. Ternyata ada seseorang telah mengirim e-mel kepada saya. Namun, berita yang disampaikan buat saya tidak keruan. Saya tidak tahu mengapa jiwa saya harus keruan kala membaca e-mel tersebut. Saya tahu bukan sekali saya menerima e-mel sebegitu. Hati saya menjadi sedih dan terus menelefon emak di kampung. Saya ceritakan apa yang telah terjadi. Emak berpesan, banyakkan bersabar mungkin itu dugaan daripada Allah S.W.T. Saya lega namun kali ini saya tidak menangis seperti selalu. Tetapi rasa lesu mula menjelira di urat dan saraf. Saya benar-benar keletihan dengan situasi begitu. Usai solat Zuhur, saya bungkam di atas katil hingga menjelang waktu solat asar. Hari ini, keletihan dan keresahan jiwa semakin pulih. Ada rafik yang sudi memberi nasihat dan pandangan. Saya redha dengan ketentuan ini. Ada insan yang lebih menghargai dan sanggup berkorban demi melihat kebahagiaan dan keceriaan hidup saya. Mereka itu insan-insan yang pernah melalui situasi yang serupa dan sama namun agak berbeza cara dan pengalaman. Setiap ujian Allah ada hikmahnya. Hari ini saya rasa gembira. Saya akan meneruskan aktiviti penulisan saya dengan bersemangat insya-Allah. Kata seorang rafik, tersenyumlah meskipun dalam jiwa diranduk duka dan bimbang. Zahirkan senyuman meskipun dalam jiwa menangis. Begitu lebih kurang kata-katanya telah saya petik dan telah saya tafsir lalu mengolahnya dengan waras akal lalu saya anyam dengan keindahan bahasa dan sastera. Kami berbincang, "Flower Dreams" apa maknanya. Katanya, dia tidak begitu mahir tentang grammer. Saya juga bukan golongan cerdik pandai mentafsir istilah-istilah Inggeris. Namun saya lebih suka mentafsir istilah itu dalam sastera Melayu. Bunga-bunga mimpi katanya lalu saya tafsir, bunga-bunga mimpi yang indah namun hanya sementara kala realiti datang mengulit segala keindahan itu bertaburan dan pecah bak kaca terhempas ke lantai. Begitulah keindahan mimpi namun kita harus berpijak pada realiti hidup yang sebenar. Pengalaman telah banyak mematangkan manusia untuk meniti jambatan usia di masa akan datang. Hanya meyakini, hidup tidak selalunya indah dan pengalaman itu harus dikongsi bersama buat panduan hidup semua manusia. Lalu, mengapa harus dipersia bakat dan kebolehan yang ada kerana di sana kita bermula, merasa, jatuh dan bangun.
****************************
Hidup tidak selalunya indah,
Langit tak selalu cerah,
Suram malam tak berbintang...
Itulah lukisan alam.
****************************
Jadilah rumput nan lemah lembut,
Tak luruh dipukul ribut,
Bagai karang di dasar lautan,
Tak terusik dilanda badai.
**************************
Dalam sukar hitunglah kesyukuranmu,
Dalam senang awasi kealpaanmu,
Setitis derita melanda,
Segunung kurniaan-Nya.
****************************
Dalam diam taburkanlah baktimu,
Dalam tenang buangkanlah amarahmu,
Suburkanlah sifat sabar,
Di dalam jiwamu itu...
****************************
Usah mengharapkan kesenangan,
Dalam perjuangan perlu pengorbanan,
Usah dendam berpanjangan...
Maafkan kesalahan insan,
Begitu ajaran Tuhan...
****************************