Pages

Thursday, October 27, 2005

CATATAN SEBELUM PULANG

Ramadhan kunantikan Ramadhan
kemulian Ramadhan yang turunya al-Quran
bulanku Ramadhan

Ramadhan pelepasan siksaan
ibadah berpuasa ujian kesabaran
ganjaran Ramadhan

Bulan seribu bulan
hanyalah sebulan
siang malam keberkatan

Akhirnya Ramadhan Syawalpun menjelang
tasbih tahmid berkumandang

Bergema takbir di satu Syawal
bergema satu lambang kekuatan amalan
kemenangan... kemenangan

Yang keruh bersama dijernihkan
yang jauh didekatkan
yang hitam diputihkan
bersalam-salaman
bermaaf maafan
jadikan amalan telus ikhlas berzaman

Syawal menyaksikan
amalan Ramadhan
atma turut bergema

Jangan lupa pada yg tiada disisi kita
Manakan tahu esok lusa kita bersamaRabu
+ 23 Ramadhan 1426/ 26 Oktober 2005
Semalam saya dikunjungi beberapa orang rakan dari kalangan pelajar-pelajar Negeri Sembilan. Turut serta Yang Dipertua BAKANS bersama isteri dan anak. Itu kunjungan terakhir mereka sebelum saya pulang ke tanahair. Sempat mereka menitip kalam nasihat dan tasyji' buat diri saya.

+ Sahabat saya Syarifah Mariam, katanya dia sedih kerana saya akan pulang. Sebetulnya jiwa saya juga bergalau dengan rasa kesedihan untuk meninggalkan Ardil Kinanah ini. Permukiman sementara selama empat tahun banyak meninggalkan kenangan pahit manis dalam jiwa sebagai penuntut ilmu. Masih saya ingat azam yang dipasak dalam jiwa semasa berada di KLIA pada tanggal 5/9/2001. Tiga azam dan cita-cita itu telah saya pahat dalam hati. Namun hanya satu sahaja azam dan cita-cita yang tercapai. Dua yang berbaki masih tidak berjaya saya dakap. Namun ini bukan yang terakhir, masih ada jalan untuk mendakap cita-cita.

+ Kerja-kerja mengemas barang untuk dibawa pulang ke tanahair sudah hampir sempurna.Hari ini saya ada mau'id dengan Timbalan Ketua Unit Penerangan dan Penerbitan DPMM, adik Siti Amirah Abd Wahab, mahu berbincang seputar dunia penulisan dan penerbitan. Barangkali ini sumbangan terakhir untuk DPMM sepanjang berada di Mesir. Walau bagaimanapun, tidak bererti kala sudah pulang tidak memberi sumbangan. Dapat menyumbang idea juga dikira sumbangan.

+ Beberapa hari yang lalu, kak Nisah Haron ada menghubungi via emel. Memaklumkan bengkel cerpen, PEN yang bakal dijalankan pada 18/11/2005, insya-Allah jika tiada aral melintang. Amiza Khusyri juga memaklumkan via sms. Insya-Allah, doakan saya berkesempatan menghadiri bengkel tersebut. Hari yang berbaki, Khamis, Jumaat dan Sabtu telah ada agenda yang diatur. Insya-Allah malam Sabtu, selepas solat sunat tarawikh akan bertolak ke mator dan flight dijangka berlepas pada jam 1.00pagi 30/10/2005. Jika berkesempatan saya akan menulis untuk entri terakhir sebelum pulang ke tanahair. Jika tiada kesempatan, ini adalah entri terakhir dan saya akan berehat beberapa waktu sebelum menyambung entri yang seterusnya setelah berada di Malaysia kelak.

+ Kanak-kanak lelaki penjual tisu di kota Kaherah tidak dapat saya temui. Ia, barangkali itulah yang akan berlaku kerana saya tidak akan ke kota Kaherah lagi. Namun begitu, saya telah menemuinya dalam cerpen saya SURATAN RAMADHAN. Ada beberapa orang rakan memaklumkan mereke bertemu kanak-kanak itu. Petemuan mereka barangkali sebagai pengantara untuk melepaskan hajat saya bertemu si kecil.

Salam Ramadhan dan salam Syawal daripada pengembara pena, Diari Online.

Saturday, October 22, 2005

PENULIS ADALAH PENDAKWAH

HAMKA adalah akronim daripada Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amirullah, seorang tokoh penulis, sasterawan, ulama dan pendakwah Islam yang progresif, menjadi sanjungan masyarakat Nusantara. Tidak asing menyebut nama ini kerana beliau dikenali lewat karya-karya berunsur dakwah dan kaya dengan falsafah keagamaan juga kasih sayang. TENGGELAMNYA KAPAL VAN DER WIJCK, DI BAWAH LINDUNGAN KAABAH, MERANTAU KE DELI dan antologi cerpen DI DALAM LEMBAH adalah himpunan karya-karya yang banyak menerapkan nilai-nilai keagamaan. Justeru sasterawan ini banyak berjasa kepada masyarakat dunia kerana segenap kehidupannya dibaluti dengan rasa tanggungjawab dan kecintaan terhadap dakwah melalui pena.

Tokoh penulis ini tidak sekadar bijak mencerna idea dan pandangan di tubir pena bahkan seorang yang bijak berpidato hal-hal agama dan politik Minangkabau. Tuntas bakat itu diperkemas dengan jitu lalu terhasil majalah pertamanya KHATIBUL UMMAH pada tahun 1925. Sejujur saya menyorot kembali kegemilangan HAMKA ini bertujuan menerapkan setitis rasa sedar dan ingat kembali kepada sejarah kegemilangan tokoh-tokoh penulis Islam. Menulis adalah satu jihad begitu harus kita fahami andai rasa tanggungjawab itu saban hari mengasak jiwa dan sensitiviti sebagai umat Islam sentiasa segar dalam roh mukmin. Andai tiada yang telus meluah pandangan, tiada yang sudi memindahkan ilmu dalam dada di atas kertas, bagaiman nikmat Islam itu telah kita kecapi pada hari ini.

Saya merungkai perkara ini dalam persepsi sebagai seorang mahasiswa al-Azhar. Kita adalah jambatannya yang menjadi penghubung antara dua bahasa., Bahasa Ibunda (Bahasa Melayu) dan Bahasa Syurga (Bahasa Arab). Bukankah kita bertanggungjawab memindahkan ilmu-ilmu di dalam kitab turas ke dalam penulisan kreatif? Dalam penulisan kreatif itu ada ilmu bantunya. Lantaran ilmu bantu itu wajar dicedok melalui pembacaan dan pemahaman daripada kitab-kitab yang terkandung di dalamnya hal-hal dan perbincangan agama. Di situlah kelebihan yang akan kita perolehi. Menjadi seorang penulis yang tidak hanya kaya seni bahasa semata bahkan menjadi tokoh agama yang bijak menyalur ilmu melalui pena. Mengapa harus dipersia bakat dan ilmu yang ada. Mana mahu ditumpahkan ilmu dalam dada jika tidak di atas kertas. Menjadi seorang yang bijak berbicara hasilnya akan tampak agung andai disusuli bicara sufi sebatang pena. Begitu sewajarnya jalan yang kita lalui ini harus dipenuhi rasa sedar dan insaf terhadap penindasan yang berlaku pada agama, bangsa dan negara Islam dekad ini. Di sinilah peranan merancakkan aksi di atas pentas pena wajar di ambil perhatian. Peri penting mengenal makna penulis sebagai pendakwah itu sudah terpupuk dalam jiwa bermula saat dan detik ini.

Saya tinggalkan rasa tanggungjawab dari lantunan jemari pengembara pena untuk entri kali ini semoga menjadi kenangan dan perhatian generasi hari ini dan mendatang: Rentak kalam menari gundah, perit mengungkap sebaris kalimah, biar resah menyemai dakwah, tulus pena tidakkan berubah, mendapat nusrah dan hikmah daripada Allah. Terus berjuang hingga titisan darah yang terakhir!

Monday, October 10, 2005

MENCARI SESUATU YANG HILANG

Hampir sebulan saya di kota Kaherah. Sekarang sedang melengkapkan diri menerima pertukaran musim saifi kepada syita'. Hawa dingin sudah mula menyengat sumsum tulang. Seorang demi seorang rakan-rakan seperjuangan, sekuliah dan sepenulisan mula beransur pulang ke tanahair. Demikian itu rasa sepi menyelinap ke dasar hati. Saya akan ditinggalkan oleh mereka meskipun sedikit masa lagi saya akan meninggalkan rakan-rakan yang lain jua. Saya berkira-kira dan melayan fikir perkara utama yang perlu saya lakukan sekembali ke tanahair kelak. Tanggungjawab kepada keluarga sedang menanti. Itu perkara utama yang perlu saya pikul. Soal pekerjaan, hanya perlu berusaha dan selebihnya Allah yang berhak menentukan. Manusia sekadar merancang Allah jua yang merencana segala.
Saat-saat dan detik-detik yang berbaki ini saya gunakan sebaiknya di kota Kaherah ini. Baki seminggunya pula akan saya habiskan di kota kecil Mansurah. Kemudian akan meninggalkan seribu macam kenangan di sana. Begitu saya merancang. Semoga Allah memperkenankan perancangan ini.
Sebetulnya saya mencari sesuatu yang hilang. Saya tidak mencari idea yang hilang. Saya juga tidak mencari barang yang hilang. Namun saya mencari seorang kanak-kanak yang hilang. Hilang daripada pandangan mata. Sebulan berada di kota kaherah ini masih belum kami bersua. Mahu tahu siapa kanak-kanak itu? Dia adalah seorang kanak-kanak dalam lingkungan usia mencecah lima tahun. Seorang kanak-kanak lelaki. Juga seorang penjual tisu. Saya mahu berbual dengannya. Kebiasaan dia bersama ibunya berada di seberang jalan berhadapan Masjid Musa. Namun hingga kini saya tidak nampak kelibatnya.
Saya hanya mampu memasang hajat agar bisa bertemu dengannya sebelum pulang ke Mansurah. Ada sesuatu yang ingin ditanya. Persolan itu akan terjawab dalam cerpen baru saya. Saya titipkan kenangan, pengajaran dan tauladan buat diri sendiri juga khalayak pembaca dalam cerpen tersebut. Sudah hampir kepada tiga muka Microsof Word. Hanya perlu menumpahkan idea untuk beberapa muka sahaja lagi. Seterusnya peram untuk beberapa hari. Semak dan edit hingga berpuas hati. Diharap agar cerpen kali ini bisa menghantar sejuta rasa keinsafan dalam diri saya jua anda semua. Doakan saya tekal menulis.

Wednesday, October 05, 2005

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN

Ramadhan al-Karim...
Allahu Akram...Allahu Akram...Allahu Akram
Saya masih berada di kota Kaherah mencicipi rahmat salam kunjungan Ramadhan untuk tahun ini. Syukur kerana masih diberi kesempatan oleh al-Khaliq merasa nikmat berpuasa dan menggandakan ibadah. Semalam baru usai MAT BAKANS kali ke-24. Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar. Tanpa disangka, saya menjadi ahli sidang terbaik. Itu suatu penghargaan buat saya. Barangkali ini adalah kali terakhir saya terlibat secara formal dengan program-program BAKANS sebelum pulang ke tanahair. Sempat melontar satu dua pandangan dan cadangan untuk kemaslahatan semua anak-anak Negeri Sembilan di Perlembahan Nil ini.
SKENS (Suara Kampus Edisi Negeri Sembilan) juga telah diterbitkan. Hampir dua tahun SKENS tidak dapat diterbitkan atas sebab-sebab tertentu. Alhamdulillah, akhirnya berjaya jua diterbitkan. Terima kasih kepada semua yang terlibat terutamanya kepada editor-editor SKENS yang telah bertungkus lumus dalam memastikan SKENS dapat diterbitkan pada tahun ini. Fokus SKENS pada kali ini, berkisar PENYELEWENGAN PENULISAN ISLAM. Kepada anak-anak Malaysia, Mesir jangan ketinggalan, dapatkan SKENS segera! Nikmati hasil pena saya dalam Fokus utama, KORUPSI PENULISAN SUATU PENGKAJIAN. Anda juga boleh menikmati hasil pena penulis tamu SKENS, Nisah Haji Haron dan Akhi Masrawi.
Hanya ini catatan saya untuk entri kali ini.